Podium

Musicalcomponist Stephen Sondheim (91) overleden

NTR
foto: AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Musicalcomponist Stephen Sondheim (91) overleden

Componist Stephen Sondheim is vrijdag 26 november op 91-jarige leeftijd overleden. Hij geldt als een van de belangrijkste musicalcomponisten, en hoewel zijn naam in Nederland weinig bekend is, zullen veel mensen zijn werk wel kennen.

Sondheim kwam in contact met de theaterwereld onder de vleugels van een andere grote musicalcomponist, Oscar Hammerstein. Aan het begin van zijn carrière schreef Sondheim teksten voor de musicalhit West Side Story. Zo vestigde hij al vroeg zijn naam als tekstschrijver met wereldbekende nummers als Maria, I Feel Pretty en America.

De eerste musical waarvoor hij zelf de tekst én de muziek schreef, A Funny Thing Happened on my Way to the Forum, won een Tony Award en stond meer dan twee jaar in de theaters. Enkele andere bekende musicals van hem zijn Company, Follies, A Little Night Music en Sweeney Todd.

In NTR Opera Live wijdde Hein van Eekert een uitzending aan liederen van Amerikaanse bodem. Roberta Alexander, Elenora Hu en Gilbert den Broeder voerden toen het lied One More Kiss uit de musical Follies uit.

Vernieuwer

Gedurende zijn carrière heeft Sondheim het Broadwaygenre weten te vernieuwen. Een zorgeloos avondje uit, daarin was hij niet geïnteresseerd, hij wilde zijn publiek het echte leven laten zien. In zijn werk is de handtekening van Sondheim onmiskenbaar terug te vinden. Melodieën lijken verdacht simpel, maar tegelijkertijd is het muzikale geheel behoorlijk complex. Voor de cast van de voorstelling een reden om zich met veel enthousiasme op zijn werk te storten, voor het publiek soms een uitdaging om de diepte van het werk na één keer luisteren al te kunnen horen.

Sondheim won talloze prijzen, van Tony Awards en Grammy's tot een Pulitzer en een Oscar. Uit handen van Barack Obama ontving hij in 2015 de Amerikaanse Medal of Freedom.

Ster advertentie
Ster advertentie