Podium

Opera in Bonn opent Beethovenjaar met politiek statement

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera in Bonn opent Beethovenjaar met politiek statement

De Opera in Bonn opent dit Beethovenjaar met een politiek statement. Op Nieuwjaarsdag ging Beethovens opera Fidelio in première met een opzienbarende enscenering van de Duitse regisseur Volker Lösch. Hij plaatste het verhaal van hoofdpersoon Leonore, die op zoek is naar haar man, in een Turkse staatsgevangenis. En er was meer: president Recip Erdogan als sultan, beelden van Turkse tanks met opschrift: ‘Made in Germany’, foto’s van politieke gevangenen, veel gesproken woord met teksten van slachtoffers, en bij het slotkoor hield de cast posters omhoog in een pleidooi voor vrijlating van gevangenen.

Beethovens enige opera Fidelio wordt trouwens vaak gezien als een pleidooi voor vrijheid van meningsuiting en een aanklacht tegen onderdrukking.
In dit geval lijkt de regisseur aan subtiliteit geen boodschap te hebben:
“Voor ons betekent het een standpunt innemen, opkomen voor onze waarden en ervoor vechten als dat nodig is. We moeten allemaal politiek betrokken zijn als we de wereld niet willen overdragen aan de tegenstanders van vrijheid”, aldus regisseur Volker Lösch.

Foto: Theater Bonn

Ster advertentie
Ster advertentie