Podium
NTR

Ralph Vaughan Williams genootschap start leeuwerik-actie

foto: Neil Smith - wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Ralph Vaughan Williams genootschap start leeuwerik-actie

Het Ralph Vaughan Williams (RVW)-genootschap, dat het werk van de componist onder de aandacht probeert te brengen, komt nu op voor de inspiratiebron van een van zijn bekendste stukken: de leeuwerik.

Beluister The lark ascending van Vaughan Williams

Het stuk The lark ascending - de opstijgende leeuwerik - is een van de bekendste composities van Ralph Vaughan Williams. Hij gaf de zang van de vogel aan de soloviool, die door de orkestpartijen heen dartelt, tot op grote hoogte. De eerste inspiratie voor Vaughan Williams was trouwens een gedicht over een zingende leeuwerik, met dezelfde titel, van dichter George Meredith.

De muziek is prachtig, maar met de veldleeuwerik gaat het erg slecht. De afgelopen zestig jaar is het aantal met 95 procent gedaald, zo meldt Vogelbescherming Nederland. Het RVW-genootschap komt nu in actie. De organisatie roept iedereen op opnamen te maken van de zang van veldleeuweriken. De bedoeling is dat de opnamen beschikbaar komen voor componisten, als inspiratie voor nieuwe stukken over de leeuwerik.

De natuurbeschermingsorganisaties die meedoen aan het project hopen natuurlijk dat deze aandacht voor de leeuwerik de kansen voor de vogel zullen vergroten. De Britse violist Tasmin Little, die The lark ascending vaak uitvoerde, is het gezicht van de actie.

Ook opnamen gemaakt in Nederland zijn van harte welkom. Stuur deze, bijvoorbeeld via WeTransfer, naar wildlifesound@bl.uk.

Bij problemen met de verzending of andere vragen kun je contact opnemen met projectbeheerder Andrew Green, via gardengreen333@yahoo.co.uk.

Ster advertentie
Ster advertentie