Podium
NTR

Russische operaregisseur spreekt zich uit tegen oorlog in Oekraïne

foto: Alexander Drozdov / AFPfoto: Alexander Drozdov / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Russische operaregisseur spreekt zich uit tegen oorlog in Oekraïne

Vandaag wordt in Rusland de Dag van de Overwinning gevierd. De Russen herdenken de overwinning op Nazi-Duitsland. Een groot deel van de Russen is vandaag de dag nog steeds trots op de rol die hun land heeft gespeeld aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Poetin gebruikt de term “denazificatie” om zijn oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen.

De Russische opera-regisseur Mstislav Pentkovsky regisseerde in 2017 twee opera’s gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog in het Mariinsky Theater: “Brundibár” (muziek van Hans Krása) en de opera “Het dagboek van Anne Frank” (muziek van Gregory Frid).

Gisteren heeft hij zich uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. In zijn statement schrijft hij: "Die opera’s gaan over de verschrikkingen van de Holocaust en de waarde van mensenlevens. Ze herinneren aan de tragische lessen uit de vorige eeuw. Vandaag zijn we opnieuw getuige van een catastrofe. Ik ben ervan overtuigd dat het misbruiken van de herinnering aan het verzet tegen het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog een misdaad tegen de geschiedenis is. Ik geloof dat de verheerlijking van oorlog zeer beledigend is voor de nagedachtenis van de echte slachtoffers van het nazisme en iedereen die er in de 20e eeuw tegen gevochten heeft. Dit is een belediging voor de moderne beschaving, voor de Russische cultuur, voor Overwinningsdag. Tegen traditie, tegen oorlog."

Quote

Vandaag zijn we opnieuw getuige van een catastrofe. Ik ben ervan overtuigd dat het misbruiken van de herinnering aan het verzet tegen het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog een misdaad tegen de geschiedenis is.

Regisseur Mstislav Pentkovsky

Mstislav Pentovsky studeerde aan het Boris Shchukin Theater Instituut en aan het GITIS Russisch Instituut voor Theater. Daarna werd hij opgeleid bij het Bolshoi Theater en de Vlaamse Opera. Hij regisseerde vele producties in Russische operahuizen in Volgograd, Moskou, Sint Petersburg. Zijn productie van Brundibár ontving een belangrijke Russische opera-prijs. Hij werkte onder meer samen met dirigenten Valery Gergiev en Dmitri Jurowski. Hij regisseert sinds 2016 opera’s bij het Mariinsky Theater in Sint Petersburg.

Ster advertentie
Ster advertentie