Podium
NTR

Oekraïense dirigent Valentin Uryupin weg bij Russisch orkest

foto: Karstenwitt.com/Ekaterina Sergienko
  1. Klassiekchevron right
  2. Oekraïense dirigent Valentin Uryupin weg bij Russisch orkest

De in Oekraïne geboren dirigent Valentin Uryupin heeft zijn functie als chef-dirigent van het Moskouse Novaya Opera Theater moeten neerleggen, zo melden Russische media. Het tijdschrift Musical Life publiceerde de tekst van een brief van Valentin Uryupin gericht aan de medewerkers, waarin onder andere staat: "Zoals u waarschijnlijk al weet, was ik enige tijd geleden gedwongen om ontslag te nemen om zeer goede persoonlijke redenen. (...) Voor mij is dit een groot en absoluut gedwongen verlies."

In de brief zegt Valentin Uryupin niets over de redenen die hem tot deze beslissing hebben gedwongen. Er is geen bevestiging van deze informatie op de websites of sociale netwerken van het theater of de dirigent.

Uryupin is altijd open geweest in zijn verzet tegen de oorlog. Op 27 februari, vlak na de inval van de Russen, schreef hij: "Ik wil hier een bericht plaatsen dat ik op Facebook heb geschreven enkele uren nadat de zogenaamde 'speciale operatie' begon. De foto toont mijn geboortestad in Oekraïne, afgelopen zomer. Het is onmogelijk om deze agressie te rechtvaardigen. Het is voor mij, evenals de meerderheid van mijn vrienden en collega's, ondenkbaar om steun en solidariteit met hen te betuigen."

Valentin Uryupin (1985) werd geboren in Lozova (regio Charkov, Oekraïne). Hij studeerde aan het conservatorium van Moskou. Uruypin begon zijn carrière als klarinettist en won daarmee verschillende prijzen. Later richtte hij zich op het dirigeren en was assistent bij Vladimir Jurovski en Valery Gergiev. Uryupin leidde een groot aantal Russische orkesten, maar zijn grote internationale doorbraak kwam toen hij in 2017 het Internationale Dirigentenwettbewerb Sir Georg Solti in Frankfurt won. Daarna dirigeerde hij meerdere Europese orkesten waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest en philharmonie zuidnederland.

Ster advertentie
Ster advertentie