Podium
NTR

Raad voor Cultuur pleit voor meer digitalisering

foto: cultuur.nl
  1. Klassiekchevron right
  2. Raad voor Cultuur pleit voor meer digitalisering

Vandaag bracht de Raad voor Cultuur een ongevraagd advies aan de beleidsmakers in Den Haag over digitalisering in de cultuursector.

Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur, legt in de NRC van vandaag uit waarom dat zo belangrijk is: “Ondanks alle goede bedoelingen creëerde de traditionele voorstelling een tweedeling in de samenleving. Als je niet kunt reizen of je hebt andere dingen te doen, dan kom je er niet aan toe. Ik denk soms dat mensen die de tijd en mogelijkheden hebben om in die cocon van de zaal te zitten, vergeten dat heel veel mensen die mogelijkheid níét hebben.” Die groepen zijn beter te bereiken via aanbod op digitale platforms, vindt de Raad.

Een digitaal cultuurplatform

In het advies staat verder dat de ‘ieder-voor-zich’-aanpak van instellingen het online aanbod doet versnipperen. De Raad stelt voor om alle cultuuruitingen te verzamelen op één digitaal streamingplatform, waarbij de NPO een belangrijke rol zou moeten spelen.
Opvallend genoeg wordt in het rapport gewaarschuwd voor de huidige gang van zaken, waarbij veel video's geplaatst worden op bijvoorbeeld YouTube. "Commerciële platforms en faciliteiten zullen gebruikersdata voor hun belangen willen inzetten. Het is daarnaast onwaarschijnlijk dat makers en uitvoerenden een eerlijk deel van de inkomsten zullen ontvangen."

Niet meer ieder voor zich

Er moet sowieso meer worden samengewerkt. De grote, publiek gefinancierde instellingen zouden vaker de deur moeten openzetten voor kleinere instellingen. Die hebben namelijk niet dezelfde middelen om digitaal terrein te winnen. Door de digitale faciliteiten van de grote instellingen te delen, kunnen ook de kleinere organisaties online stappen maken.
En ook zien ze ruimte voor cross-overs tussen IT-onderwijs en kunsthogescholen. Het idee is dat IT’ers zien hoe spannend de ontwikkelingen in de kunsten zijn en zo de sprong willen wagen om in de cultuursector te gaan werken.

Ster advertentie
Ster advertentie