Podium
NTR

Hoboïst Nicholas Daniel krijgt belangrijke onbekende prijs

foto: Marc Wielaertfoto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Hoboïst Nicholas Daniel krijgt belangrijke onbekende prijs

Hoboïst Nicholas Daniel heeft de Musicians’ Company Cobbett Medal ontvangen. Wij hadden er ook nog nooit van gehoord, maar het is een belangrijke Engelse kamermuziekprijs. De prijs is in 1924 in het leven geroepen en is eerder uitgereikt aan Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams en Frank Bridge. Meer recent ging de prijs naar Trevor Pinnock en Steven Isserlis.

Dit jaar is de onderscheiding dus voor hoboïst Nicholas Daniel. Hij wordt gezien als één van de beste hoboïsten van dit moment. Zijn carrière begon zo’n veertig jaar geleden en inmiddels is hij uitgegroeid tot een belangrijk ambassadeur voor zijn instrument. Hij is veelzijdig en speelt werken van Bach tot Xenakis. Hij speelde wereldpremières van onder meer Henri Dutilleux en James MacMillan. Hij heeft veel opdrachtcomposities gegeven om zo het repertoire voor de hobo uit te breiden. Hij vindt kamermuziek heel belangrijk en zegt: “Nieuwe kamermuziek is zo heerlijk spannend.”

De Musicians Company Cobbett Medal wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus die zich inzet voor de kamermuziek.

Nicholas Daniel sprak zich tijdens zijn speech uit over het overheidsbesluit met betrekking tot de BBC orkesten en de BBC Singers. Hij zegt dat hij zich sterk zal maken de ensembles te ondersteunen.

Ster advertentie
Ster advertentie