Podium
NTR

Componist Matty Niël geëerd met plaquette

  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Matty Niël geëerd met plaquette

Honderd jaar na zijn geboorte wordt op het geboortehuis van Matty Niël een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de componist. De Maastrichtenaar is waarschijnlijk de enige Nederlander die kan zeggen dat hij compositie studeerde bij dé twee grootmeesters van het modernisme: Anton Webern en Olivier Messiaen.

Niël ontving talloze stipendia en compositieopdrachten van de Nederlandse regering en laat meer dan 100 composities na, geschreven voor uiteenlopende bezettingen. Daaronder ook werken in de zgn. twaalftoonstijl, de revolutionaire stijl die zijn leraar Anton Webern voorstond. Maar Niël zag zichzelf niet als zijn volgeling. Volgens hem is namelijk niet de techniek die je als componist kiest belangrijk, maar de manier waarop je deze jezelf eigen maakt. Of, in zijn eigen woorden: "Muziek moet dialect worden, pas dan is er sprake van stijl."
Zijn revolutionaire muziek kon in Nederland op weinig weerklank rekenen, temeer omdat hij als Limburger niet verkeerde in Randstedelijke kring die de toon zette.

De plaquette wordt op 28 oktober onthuld in de Vijfharingenstraat in Maastricht. Aansluitend vindt een herdenkingsconcert plaats in het Conservatorium in Maastricht.

Ster advertentie
Ster advertentie