Podium
NTR

Pianist Radu Lupu overleden

foto: Ivan Maly
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Radu Lupu overleden

De alom bewonderde Roemeense pianist Radu Lupu is afgelopen zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Zijn manager vertelde dat hij na een lang ziekbed vredig is ingeslapen in zijn huis in Zwitserland.

Lupu nam in 2019 afscheid van het internationale podium nadat hij een aantal jaren veel concerten had moeten afzeggen vanwege zijn slechte gezondheid. De pianist werd door collega-musici vooral bewonderd om zijn interpretaties van Franz Schubert, Johannes Brahms, W.A. Mozart, Ludwig van Beethoven en Béla Bartók.

De Roemeense pianist leefde teruggetrokken en gaf zelden interviews, maar met zijn ingetogen, haast filosofische spel wist hij het publiek te raken. Zo schrijft Trouw in 2002 na een optreden van Lupu in het Concertgebouw:

Quote

De grote aantrekkingskracht van Lupu zit in zijn prachtige toucher. Hij kan tien verschillende niveaus van pianissimo laten horen, ieder met een andere kleur of intensiteit.

Trouw

Ook opvallend is zijn houding achter de vleugel. Trouw schreef daarover: “Waarom zou een pianist als een bezetene van links naar rechts en van voren naar achteren moeten bewegen tijdens het spelen? Radu Lupu speelt op een soort keukenstoel, met zijn rug strak tegen de leuning. Deze houding weerspiegelt het karakter van zijn bedachtzame spel, dat de opperste concentratie vraagt van de luisteraar.”

Geboren in Galati, Roemenië in 1945, begon Radu Lupu op 6-jarige leeftijd met pianolessen. Toen hij 12 was, gaf hij zijn eerste openbare concert met zelfgeschreven composities. Begin jaren zestig ging hij studeren aan het conservatorium van Moskou.

Zijn internationale carrière begon met overweldigende overwinningen op drie zeer prestigieuze pianoconcoursen: de Van Cliburn International Piano Competition in Texas in 1966, de George Enescu International Piano Competition in Boekarest in 1967, en de Leeds International Pianoforte Competition in Engeland in 1969.

Begin jaren 70 begon hij opnames te maken voor Decca. Toen in 2010 zijn complete solo-opnames bij Decca verschenen, schreef een Gramophone-recensent:

Quote

Lupu geeft de indruk van iemand die al lang voor het spelen over de muziek heeft nagedacht, zodat elke kwinkslag op z’n plek valt en elke nuance effectief is. En toch klinkt het eindresultaat zelden berekend, zo diep en overtuigend is Lupu’s muzikaliteit.

Gramophone

De pianist speelde met regelmaat in Nederland. In 1975 maakte hij zijn debuut bij de ‘Matinee op de vrije zaterdag’ in het Concertgebouw met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jean Fournet. In 2017 gaf hij een van zijn laatste concerten in het Concertgebouw in Amsterdam.

Concertopname

Beluister Radu Lupu in deze concertopname van de NOS. Een optreden van 29 mei 1983, met werken van Schubert en Schumann.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 29 mei 1983

Omroep

NOS

Componisten

Franz Schubert, Robert Schumann

Uitvoerenden

Radu Lupu (piano)

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Concertorganisator Marco Riaskoff over zijn vriend, pianist Radu Lupu

‘Hij brengt de stilte naar je ziel’. Dat zegt Marco Riaskoff over pianist Radu Lupu die afgelopen weekend overleed. Riaskoff was jarenlang organisator van de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw en ontmoette Radu Lupu meermaals, er ontstond een diepe vriendschap.

Ster advertentie
Ster advertentie