Podium
NTR

Onderzoek New York Times naar de vernietiging van Oekraïense cultuur

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Onderzoek New York Times naar de vernietiging van Oekraïense cultuur

Stel je voor: het Concertgebouw in Amsterdam volledig verwoest, dak ingestort, alles verdwenen onder het puin… je moet er niet aan denken, maar het is de harde realiteit in Oekraïne.

Onderzoek New York Times naar de vernietiging van Oekraïense cultuur

Door de Russische aanvallen in Oekraïne zijn al meer dan 300 culturele plekken vernietigd of zwaar beschadigd. The New York Times deed onderzoek en spreekt van een systematische vernietiging van Oekraïense cultuur, zoals musea, monumenten, universiteiten, kerken én theaters. Het meest bekend is de aanval op het theater van de Oekraïense havenstad Marioepol, afgelopen maart. Op dat moment hielden honderden burgers onder wie veel kinderen zich schuil in het theater.

Volgens The Times is er in sommige gevallen sprake van opzet. Lang voor de invasie beweerde president Poetin immers dat Oekraïne geen eigen cultuur heeft en noemde hij de natie Oekraïne 'fictie'.
Een Oekraïense kunsthistoricus zegt daarop in The Times: “Ze willen alles vernietigen: laten zien dat er hier niets is. Dit is heel duidelijk een koloniale manier van denken. Dit is hoe grote mogendheden altijd werken.”

Bekijk hier de interactive

Ster advertentie
Ster advertentie