Podium
NTR

Brits dirigentennieuws uit Scandinavië

foto: Askona Holtfoto: Askona Holt
  1. Klassiekchevron right
  2. Brits dirigentennieuws uit Scandinavië

Het Bergen Filharmonisch Orkest heeft de Britse dirigent Mark Elder benoemd tot vaste gastdirigent. Mark Elder zal die functie vanaf het najaar 2022 drie jaar lang bekleden. Zijn eerste concert als vaste gastdirigent vindt dan plaats met op het programma A Mass of Life van Frederick Delius.

Het wordt een Brits dirigentenaangelegenheid daar in Bergen. Sinds 2015 is de Britse dirigent Edward Gardner namelijk chef-dirigent van het Bergen Filharmonisch Orkest. Hij is blij dat zijn landgenoot vaste gastdirigent wordt. Hij zegt: “Mark Elder was een enorme steun voor mij als mentor aan het begin van mijn carrière en nu als collega en vriend. Het Bergen Filharmonisch Orkest zal veel baat hebben bij zijn genialiteit en passie.”

Nog meer Brits dirigenten-nieuws uit Scandinavië: Daniel Harding heeft namelijk zijn contract als chef-dirigent van het Zweeds Radio Orkest tot en met 2025 verlengd. Hij zegt: “Toen ik in 2007 naar Stockholm kwam, had niemand kunnen weten hoe de toekomst zou lopen, voor ons als mensen, musici, individuen en als groep. […] Nog steeds geniet ik van een gevoel van een huwelijksreis met deze uitzonderlijke musici,” aldus Daniel Harding. Er bestaat geen twijfel dat ik hier in Stockholm mijn muzikale familie heb gevonden. De band tussen ons is sterk en de vonk die we aan het begin hadden, lijkt alleen maar feller te worden.”

Ster advertentie
Ster advertentie