Podium
NTR

New York Philharmonic-musici gaan akkoord met salarisverlaging

  1. Klassiekchevron right
  2. New York Philharmonic-musici gaan akkoord met salarisverlaging

Hoewel het culturele leven in Nederland nagenoeg stil staat, is het in de Verenigde Staten nagenoeg opgeheven. Operahuizen en concertzalen gooiden de deuren dicht, technici, ondersteunende staf en musici moeten maar zien hoe ze het redden.

De musici van de New York Philharmonic, die tot de best betaalden ter wereld horen, tekenden gisteren [maandag 7 december] een contract van vier jaar met hun werkgever, waarin ze een salariskorting van 25% accepteren tot eind augustus 2023. Dan gaat het salaris weer een beetje stijgen tot het in september 2024 weer op niveau is, maar nog steeds minder dan voor de coronacrisis. Dat levert de New York Philharmonic meer dan 20 miljoen dollar op, zei een woordvoerder. Net niet genoeg om de verliezen van alleen al dit jaar te compenseren: die worden nu geraamd op 21 miljoen dollar voor het afgelasten van het lopende concertseizoen 2020-21. Daarop komt nog de 10 miljoen dollar die het orkest misliep in de periode maar-augustus van dit jaar. Dat schrijft de New York Times vandaag.

Bij de New York Philharmonic zijn musici en management tot een overeenkomst gekomen, in tegenstelling tot de musici en het management van de buren in New York, de Metropolitan Opera. Daar zijn de meer dan 1.000 werknemers, inclusief het koor en orkest van The Met, sinds april met onbetaald verlof gestuurd. De Met zegt dat ze alleen weer gaan beginnen met salarissen uitbetalen, als de werknemers akkoord gaan met flinke en langdurige salarisverlaging.

Ster advertentie
Ster advertentie