Podium
NTR

Cantalapiedra assistent-dirigent bij Nederlands Philharmonisch Orkest en Nationale Opera

foto: Alex Caraballo (Nederlands Philharmonisch Orkest)
  1. Klassiekchevron right
  2. Cantalapiedra assistent-dirigent bij Nederlands Philharmonisch Orkest en Nationale Opera

Dirigent Lorenzo Viotti krijgt een assistent. De nog jongere Spaanse Alejandro Cantalapiedra wordt met ingang van het nieuwe seizoen junior assistent-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. Dat maakte het orkest bekend.

De Spaanse dirigent werd geselecteerd uit 150 kandidaten, waarvan er uiteindelijk twaalf auditie deden. Volgens het orkest onderscheidde hij zich met zijn heldere en fijnzinnige communicatie en grote kennis van de partituur.

Geen onbekende

De dirigent is geen onbekende voor het orkest. Zo assisteerde hij bij De Nationale Opera eerder in de producties Salome, Königskinder en Der Freischütz waar hij samenwerkte met respectievelijk Cornelius Meister, Marc Albrecht en Patrick Hahn.

Schaduw

Assistentdirigenten staan meestal in de schaduw van hun bekendere collega’s die de directie van het concert voor hun rekening nemen. Eigenlijk is dat ten onrechte, want zij zorgen ervoor dat het orkest de basis van de partituur onder de knie heeft, terwijl de collega zich alleen maar op de interpretatie hoeft te richten.

Codarts

Momenteel studeert Cantalapiedra orkestdirectie aan Codarts in Rotterdam. Eerder dit seizoen debuteerde de jonge Spanjaard in het Concertgebouw bij het Nederlands Kamerorkest. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest is hij de opvolger van Giuseppe Mengoli, die onlangs Teodor Currentzis assisteerde bij het Concertgebouworkest.

Ster advertentie
Ster advertentie