Podium

Dirigent, pianist en componist André Previn overleden

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent, pianist en componist André Previn overleden

De Amerikaanse pianist, componist en dirigent André Previn is op 89-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Manhattan. Dat heeft The New York Times bekendgemaakt. De krant prijst Previn als de man die de grenzen tussen jazz, pop en klassieke muziek deed vervagen.

Filmcomponist en dirigent
Previn, geboren in Berlijn, in 1937 verhuisd naar Parijs en vervolgens met zijn joodse familie gevlucht voor de nazi’s naar de VS, schreef en arrangeerde de muziek voor tientallen films. Hij won vier Oscars, onder meer voor zijn instrumentatiewerk voor de musical My Fair Lady in 1964. Daarna verliet Previn Hollywood om een carrière te beginnen als orkestdirigent.

In 1967 werd hij chef van de Houston Symphony. Daarna werd hij leider van tal van andere orkesten, zoals het London Symphony Orchestra en het Los Angeles Philharmonic Orchestra. Verder bouwde hij een carrière op als gastdirigent van alle grote internationale orkesten

Pianist
Het publiek kende André Previn ook als pianist, die samenwerkte met onder anderen Ella Fitzgerald, en componist die zowel musicals, orkestraal werk, kamermuziek en opera’s schreef. In 1998, ging de opera die hij baseerde op het toneelstuk A Streetcar Named Desire in première bij de San Francisco Opera. Bovendien componeerde hij in 2002 een concert voor zijn vijfde vrouw, de Duitse violiste Anne-Sophie Mutter. Door zijn veelzijdigheid werd Previn vaak vergeleken met Leonard Bernstein.

Lees ook het artikel in de New York Times

Portret

Beluister dit portret, in woord en muziek, van André Previn uit de uitzending van Podium van 28 februari.

Luister naar een kleine selectie van André Previns muziek uit het omroeparchief

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 02 september 1988

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Foto: ANP/KIPPA

Ster advertentie
Ster advertentie