Podium
NTR

Gergiev in Rusland benoemd tot Man van het Jaar

foto: Robert Ghement / EPAfoto: Robert Ghement / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Gergiev in Rusland benoemd tot Man van het Jaar

Terwijl er nog steeds oorlog is in Oekraïne, zijn in Rusland de winnaars van de Russian Creative Awards 2022 bekend gemaakt. Die prijs wordt jaarlijks in 11 categorieën uitgereikt. Het is de hoogste onderscheiding voor de creatieve gemeenschap van het land.

Dirigent en artistiek en algemeen directeur van het Mariinsky Theater in Sint Petersburg Valery Gergiev is uitgeroepen tot persoon van het jaar in de creatieve sector. Naast zijn leiderschap bij het Mariinsky Theater is Gergiev oprichter en directeur van diverse festivals in Rusland. De prijs werd uitgereikt door Dmitry Chernyshenko – vicepremier van de Russische Federatie.

Valery Gergiev was van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch orkest. In 1988 debuteerde hij in Nederland.
Valery Gergiev, die bevriend is met Vladimir Poetin, is in het westen een persona non grata. Hij wordt beschouwd als aanhanger van het “cultureel front”, een vereniging die erop uit is zowel een culturele als geografische oorlog te voeren om Rusland “te bevrijden van culturele slavernij door het westen”.

In tegenstelling tot Gergiev heeft pianist Mikhail Pletnev afstand genomen van Rusland. In september werd bekend dat het contract van Pletnev bij het Russisch Nationaal Orkest niet werd verlengd - Pletnev richtte dat orkest op in 1990. In een interview dat vorige week online verscheen, vertelt Pletnev dat hij er trots op is dat hij de Zwitserse nationaliteit heeft aangenomen. Hij zegt: “Zwitserland is de enige staat ter wereld die het voorbeeld geeft hoe je met elkaar samen moet leven.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie