Podium
NTR

Regisseur Peter Brook overleden

foto: Alberto Morante / EPAfoto: Alberto Morante / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Regisseur Peter Brook overleden

De Britse theaterregisseur Peter Brook is overleden. Hij regisseerde toneelstukken en opera’s in onder meer Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Hij maakte naam als theatervernieuwer. Zijn voorstellingen waren opvallend minimalistisch.

In 1949 maakte hij als opera regisseur bij The Royal Opera House Covent Garden een omstreden enscenering van Salomé van Richard Strauss in decors van Salvador Dalí. Later bewerkte hij ook opera’s. Zo maakte hij een bewerking van Carmen van Bizet, die de titel kreeg La tragédie de Carmen, die in 2002 ook in Nederland te zien was.

Hij ging vaak terug naar wat hij de essentie vond. Zo kortte hij Debussy’s opera Pelléas et Melisande in tot een opera van slechts 80 minuten (normaal zo’n 180 minuten) en werd het orkest vervangen door 2 piano’s.
Brook maakte ook een bewerking van Die Zauberflöte van Mozart. Die bewerking kreeg de Franse titel La flûte enchantée. Deze voorstelling is ook te zien geweest tijdens het Holland Festival in 2011. Hij verwijderde alle overbodige personages. De voorstelling werd destijds gemarkeerd als één van de hoogtepunten van het Holland Festival. Veel van zijn producties stonden bekend om hun diversiteit. Zo maakte hij in La flûte enchantée gebruik van twee zwarte acteurs die het verhaal vertelden. Hij was een pionier in wat hij “kleurrijke casting” noemde in tegenstelling tot “kleurenblind casten”.

Peter Brook werd in 1925 geboren en naar verluid speelde hij op zijn 7e tussen de schuifdeuren een 4 uur durende versie van Hamlet van Shakespeare voor zijn ouders. Hij studeerde aan het Magdalen College in Oxford en werd al snel aangenomen bij het Royal Opera House in Covent Garden. Veel van zijn theaterproducties werden ook op Broadway gespeeld. In 1970 verhuisde Brook definitief naar Parijs, waar hij zijn experimentele theatergezelschap International Centre for theatre research oprichtte.

Peter Brook is 97 jaar oud geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie