Podium
NTR

Eredoctoraat Salzburg voor Karajan omstreden

  1. Klassiekchevron right
  2. Eredoctoraat Salzburg voor Karajan omstreden

In 1978 kreeg dirigent Herbert von Karajan een eredoctoraat in de filosofie aan de Universiteit van Salzburg. Die benoeming blijkt nu omstreden. De grote kranten in Oostenrijk berichtten erover op 7 augustus en noemen het een pijnlijke kwestie. Aanleiding voor de ophef is een net verschenen boek over academische benoemingen. De auteurs concluderen dat niet de universiteit maar het muziekfestival de Salzburger Festspiele Karajan in het zonnetje wilde zetten. De universiteit weigerde eerst, omdat de dirigent te weinig academische prestaties had geleverd. Maar het festival voerde de druk op. Tegen de regels in kwam er toch een stemming, waarbij het eredoctoraat werd toegekend.

De schrijvers van het boek ontdekten ook dat er in de universiteits-archieven relevante informatie over Karajan ontbreekt. Zo staat nergens vermeld dat hij lid is geweest van Nazi-partij NSDAP. Die informatie is vemoedelijk niet meegenomen in de stemming.

Het boek: "Zuviel der Ehre? Interdisziplinäre Perspektiven auf akademische Ehrungen in Deutschland und Österreich", Pinwinkler/Koll, uitg: Böhlau Verlag.

Ster advertentie
Ster advertentie