Podium

Marina Abramovic komt met eigen operaproductie

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Marina Abramovic komt met eigen operaproductie

Kunstenares Marina Abramovic, wereldberoemd van performances als The Artist is Present, waarbij zij urenlang vreemden aankeek, heeft een nieuw eigen operaproject: 7 Deaths of Maria Callas. Gisteravond ging het in première bij de Bayerische Staatsoper in München.

Het is zeker niet de eerste opera waaraan ze meewerkt. Eerder deed ze Boléro van Ravel bij de opera in Paris en in 2018 de Pelléas bij Opera Ballet Vlaanderen. Maar deze opera is haar eerste eigen productie. De opera 7 Deaths of Maria Callas, bestaat uit 7 aria’s die worden vergezeld van korte films waarin Abramović de toneelsterfscenes naspeelt: ze kwijnt weg, wordt gestoken, gewurgd of wordt gek. In een interview zegt Abramovic dat het gaat over het sterven aan een gebroken hart.

“Het verhaal van Maria Callas lijkt op het mijne: gedood worden door degene van wie je houdt. Ik maakte iets soortgelijks mee. Het verschil is dat mijn werk mij heeft gered.”

Het is niet alleen maar drama gelukkig. Want, voegt de kunstenares eraan toe:

“Ik wil de kracht en het doorzettingsvermogen van een vrouw laten zien. Niet alle liefdesverdriet eindigt in een tragedie. Ik geloof in hoop.”

De muziek is overigens van haar Servische landgenoot componist Marko Nikodijević en uit werk van onder anderen Bizet, Puccini en Verdi.

De opera is vanaf aanstaande zaterdag om 18:30 uur kosteloos te bekijken op verschillende platforms, waaronder BR Klassik en Arte Concert.

Alvast een teaser:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer informatie: staatsoper.de

Ster advertentie
Ster advertentie