Podium
NTR

Strijkstokken ontzien bij aanscherping bescherming pernambuco-hout

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Strijkstokken ontzien bij aanscherping bescherming pernambuco-hout

De bescherming van het hout waarvan strijkstokken worden gemaakt wordt opgevoerd, maar muziekinstrumenten worden ontzien. Dat is 25 november bekendgemaakt na internationaal overleg van 184 landen, zo melden bronnen. Het is goed nieuws voor bouwers en bezitters van strijkstokken, maar de precieze uitwerking voor Europa volgt nog.

Vrijwel iedere strijkstok is gemaakt van pernambuco, een Braziliaanse tropische houtsoort. De bescherming daarvan moet beter, vond Brazilië. Voorstel was om pernambuco dezelfde status te geven als ivoor. Dat zou een verbod op handel betekenen en dus het einde van het gebruik voor nieuwe stokken. Reizende musici zouden bovendien een vergunning voor hun stok moeten hebben. Het leverde veel onrust op in de muziekwereld.

Het internationale platform voor bescherming van planten en dieren, CITES, hakte tijdens de zogenaamde COP19-conferentie de knoop door: muziekinstrumenten worden uitgezonderd. Hout uit Brazilië - met vergunning - blijft beschikbaar voor instrumentenbouw. Vergunningen voor bestaande stokken zijn niet nodig.

De Nederlandse Groep van Viool- en Strijkstokkenmakers reageerde via secretaris Jelle Boomsma. Goed nieuws, zegt hij. Maar toch… het is niet helemaal zeker wat de uiteindelijke regels worden. "CITES-Nederland en CITES-Europa komen nog met een uitwerking voor Nederland respectievelijk de Europese Unie. Die wordt de komende weken verwacht."

Ster advertentie
Ster advertentie