Podium
NTR

Weer een orkest op de A12 in Den Haag

foto: Extinction Rebellion Nederlandfoto: Extinction Rebellion Nederland
  1. Klassiekchevron right
  2. Weer een orkest op de A12 in Den Haag

Afgelopen maart was er een compleet symfonieorkest te horen tijdens een klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag.
Zaterdag 26 mei is het orkest er weer bij. Dit keer niet met 60 maar met 80 musici.

Net als bij de demonstratie in maart klinkt op de Utrechtsebaan in Den Haag opnieuw het bekende tweede deel uit Beethovens 7e symfonie.

Sanne Bijker en Elisabeth Smalt over welke rol muziek speelt bij de demonstraties.

Het orkest tijdens de klimaatdemonstratie in maart (beeld: Extinction Rebellion Nederland)

Waarom juist dit stuk?

Volgens Sanne Bijker, een van de initiatiefnemers het ‘A12-orkest’ staat dit werk van Beethoven symbool voor verbeeldingskracht. “Dat hij ondanks zijn doofheid toch doorging met dromen en mooie dingen maken. Wij moeten ervoor zorgen dat we die mooie dingen behouden. Daar hoort dat natuur bij. Dat is bovendien de inspiratiebron voor kunstenaars.”

Altviolist Elisabeth Smalt is een van de musici die er in maart bij was. “Ik vond het best spannend met die waterkanonnen zo dichtbij, maar toen we eenmaal begonnen met spelen, nam de muziek het over. Het was heel bijzonder.

Sanne Bijker lid van het Cello Octet Amsterdam, is morgen ook weer van de partij. “Met mijn eigen wapen: muziek. Dat is waar ik me veilig bij voel. Daar kan ik m’n hele ziel en zaligheid in kwijt.”

Sanne voegt eraan toe: “Ons orkest is heel divers en bestaat uit amateurs en professionele musici. We willen daarmee ook zeggen: iedereen heeft een stem. Laten we meer naar elkaar luisteren. Wat betreft het klimaat zitten we nu op een cruciaal punt: er moet worden ingegrepen voor het te laat is. Laten we onze verbeeldingskracht bundelen.”

Ster advertentie
Ster advertentie