Podium
NTR

Steef de Jong genomineerd voor Gieskes-Strijbis Podiumprijs

foto: Kim Krijnen
  1. Klassiekchevron right
  2. Steef de Jong genomineerd voor Gieskes-Strijbis Podiumprijs

Theatermaker Steef de Jong is één van de genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Bij de Nationale Opera had hij vorig jaar veel succes met Operetta Land, een familievoorstelling over de kracht van verbeelding.

"Hij weet de wufte etiquette van een als stoffig en overbodig verklaard genre, de operette, op een creatieve en eigenzinnige wijze naar zijn hand te zetten en zeer actueel te maken", aldus de Adviescommissie in een toelichting. De succesvolle voorstelling Operetta Land is dus zeker één van de redenen dat De Jong genomineerd is.

Bijzondere decors

Theatermaker, vormgever en performer Steef de Jong timmert al jaren aan de weg met voorstellingen waarin hij onder meer door bijzondere decors te gebruiken de verbeelding van de toeschouwers prikkelt; van een kleine tent op reizend theaterfestival de Parade tot een grootse show in de Rotterdamse OudeLuxor.

Verbinder

De commissie vindt De Jong een bruggenbouwer. "Als regisseur, componist én als speler heeft De Jong een uitstekende fijnproeversneus voor de juiste rolverdeling en is het bijzonder knap waarop zijn werk publieksgroepen kan verbinden: van jeugd en gezinnen, tot cabaret- en klassieke muziekliefhebbers."

Eerdere winnaars

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs ging eerder naar belangrijke kunstenaars. Zo wonnen vorig jaar componist Kate Moore en multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins. De prijs wordt sinds 2017 jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De winnaars mogen het prijzengeld van € 60.000 (bedrag per winnaar) gebruiken voor hun artistieke ontwikkeling.

Ster advertentie
Ster advertentie