Podium
NTR

Beperkt animo voor Nederlandse Harmonie Kampioenschappen

foto: George Deswijzen CC4
  1. Klassiekchevron right
  2. Beperkt animo voor Nederlandse Harmonie Kampioenschappen

Op 1 april 2023 vinden de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen plaats. Daarin binden harmonieorkesten de strijd met elkaar aan. Dat klinkt als een jaarlijkse traditie, maar dat is het niet. Sterker nog, sinds de eerste editie in 2016 zijn er nog maar drie wedstrijden geweest en de organisatie is opgelucht dat het dit jaar door kan gaan.

Het aantal aanmeldingen viel de afgelopen jaren tegen, zo meldt de KNMO, de belangenorganisatie voor de instrumentale amateurmuziek. Er is flink gelobbyd om verenigingen enthousiast te krijgen voor deelname. Volgens de KNMO zitten wedstrijden "niet zo in het DNA van die orkesten". Ze zijn meer gericht op hun eigen vereniging. Bij fanfares en brassbands zijn competities juist een succes, zegt de KNMO.

De locatie van de Harmonie Kampioenschappen is nu verplaatst van Drachten naar het centraler gelegen Barneveld. Of dat heeft geleid tot meer inschrijvingen is onduidelijk. In ieder geval doen er dit jaar veertien orkesten mee. Twee daarvan weten in feite al voor deelname dat ze de beste zijn in hun eigen categorie. Daarin zijn ze de enige kandidaat.

afbeelding: Harmonie St. Michaël uit Thorn (geen deelnemer)

Ster advertentie
Ster advertentie