Podium
NTR

Liedjes over de liefde universeel herkend

  1. Klassiekchevron right
  2. Liedjes over de liefde universeel herkend

Uit onderzoek blijkt dat muziek overal op dezelfde manier wordt ontvangen, ongeacht je culturele of geografische achtergrond. Van muziek wordt altijd al gezegd dat zij universeel is, een taal die iedereen spreekt, maar met dit onderzoek lijkt daar nu ook wetenschappelijk bewijs voor te zijn.

Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat muziek, die is gemaakt voor dezelfde sociale situatie zoals een huwelijk of een begrafenis, in nagenoeg alle culturen duidelijke overeenkomsten vertoont. Bij mensen bestaat een cognitieve aanneming die ervoor zorgt dat we bepaalde melodie├źn vinden passen bij een bepaalde sociale context of emotie.

Onderzoek

De onderzoekers hebben eerst een database samengesteld: the Natural History of Songs. In deze database zijn liederen van zestig volkeren over de hele wereld opgenomen. Er is alleen muziek gebruikt waarin wordt gezongen, omdat "zang het meest fundamentele instrument is wat in elke cultuur voorkomt en omdat zang behoort tot de kern van menselijke muzikaliteit." Vervolgens is er onderscheid gemaakt tussen vier type liedjes: dansliedjes, liefdesliedjes, slaapliedjes en rituele, helende liedjes.

Resultaat

Uit een willekeurige steekproef van culturen bleek dat liedjes van verschillende volkeren hoorbare overeenkomsten hebben als ze dezelfde sociale functie dienen. Ze constateerden bijvoorbeeld dat liefdesliedjes door iedereen als zodanig worden herkend, of je nou in Finland of Japan woont. Datzelfde geldt ook voor slaapliedjes. Door de maat en het ritme in dit soort liedjes ontstaat er een schommelende geruststellende cadans die typerend is voor liefdes- en slaapliedjes over de hele wereld. Dansliedjes zijn over het algemeen zeer ritmisch en hebben een hoog tempo. Ook dat is kenmerkend voor dansliedjes uit allerlei culturen.

Ster advertentie
Ster advertentie