Podium
NTR

Kringlooppiano blijkt een waardevol instrument

  1. Klassiekchevron right
  2. Kringlooppiano blijkt een waardevol instrument

Een wonderlijk verhaal uit België… In een kringloopwinkel in Mechelen heeft muziekliefhebber Veerle Deknopper een opmerkelijke vondst gedaan. Ze kocht er een zeldzame piano voor nog geen 60 euro. Het gaat om een buffetpiano uit 1890. Het instrument is identiek aan die van componist Claude Debussy.

“Meestal zijn piano’s niet veel meer waard, omdat ze een houten kader hebben, of omdat de toetsen niet meer werken. Deze piano had een metalen frame, waarop de naam “Pleyel” stond. Mijn hart ging sneller kloppen”, aldus koopster Veerle Deknopper.

Pleyel hield een boek bij waarin werd opgeschreven wie de piano verniste, wie de snaren opspande et cetera. Op de piano staat een serienummer, waardoor Veerle precies kon nagaan wie welk onderdeel had gemaakt. De originele snaren en lak bleken nog volledig intact.

In Frankrijk is een gelijkwaardig instrument verkocht voor 18.000 euro. De piano uit de Mechelse kringloopwinkel is ook veel waard, want daar zitten alle origineel stukken nog in. “Momenteel klinkt hij vals, maar met één stembeurt is dat verholpen,” aldus de gelukkige koper.

Veerle Deknopper is vastbesloten het instrument te houden en in haar muziekcafé te zetten, zodat ze de piano een nieuw leven kan geven.

Bron: Dirk Vertommen

Ster advertentie
Ster advertentie