Podium

Benoeming Nathalie Stutzmann in Atlanta - enige vrouwelijke chefdirigent toporkesten VS

NTR
foto: Stephanie Slama
  1. Klassiekchevron right
  2. Benoeming Nathalie Stutzmann in Atlanta - enige vrouwelijke chefdirigent toporkesten VS

De Franse dirigent Nathalie Stutzmann is aangesteld als chef van symfonieorkest van de Amerikaanse stad Atlanta. Ze begint in het najaar van 2022. Stutzmann is daarmee de enige benoemde vrouwelijke chef van de 25 beste orkesten van het land, zo meldt de New York Times.

Ze wordt de tweede vrouwelijke dirigent ooit die een belangrijk Amerikaans orkest gaat leiden. Marin Alsop ging haar voor, als chef van het Baltimore Symphony Orchestra, maar zij nam eerder dit jaar afscheid. Stutzmann zegt te hopen dat haar aanstelling andere orkesten zal inspireren tot het aannemen van vrouwen.

Stutzmann wilde al in haar jeugd dirigent worden, maar dat werd haar, volgens eigen zeggen, door docenten afgeraden omdat ze een meisje was. Ze richtte zich op zingen en werd een succesvolle alt. Pas ongeveer 10 jaar geleden presenteerde ze zich nadrukkelijk ook als dirigent. Ze vindt het vak geweldig. “Als je zingt heb je maar een lijn, een melodie”, zou ze hebben gezegd. “Als je dirigeert heb je honderd lijnen in je hand”.

De Britse dirigent Sir Simon Rattle, die Stutzmann lang coachte, denkt dat haar achtergrond als zangeres de klank van het Atlanta Symphony Orchestra zal beïnvloeden. “Ze zal het orkest meer kleuren geven, en meer lef”, aldus Rattle.

bron afbeelding

Ster advertentie
Ster advertentie