Podium
NTR

Hongarije op ramkoers met erven Gershwin

  1. Klassiekchevron right
  2. Hongarije op ramkoers met erven Gershwin

De Hongaarse Staatsopera negeert de eisen van de erven Gershwin om de opera Porgy & Bess uit te voeren door een ‘all black cast’. In 1935 bepaalde George Gershwin zelf dat zijn opera uitsluitend op deze wijze moest worden uitgevoerd. Operabezoekers lezen nu in het programmaboekje in rode koeienletters dat de erven Gershwin geen toestemming hebben gegeven voor deze uitvoering.

Voor betere kansen in een dreigende rechtszaak heeft de leiding van de opera nu de zangers gevraagd een verklaring te ondertekenen waarin ze stellen van Afro- Amerikaanse komaf te zijn en dat zij blij zijn de muziek uit te voeren. Onder grote druk heeft een groot aantal koorleden deze verklaring ondertekend. De verklaring, zonder enige juridische waarde, is alleen bedoeld de rechters gunstig te stemmen.

Het operahuis stelt dat huidskleur hier van geen belang is: ‘de grootouders van Barrack Obama zijn ook niet zwart’, stelt de intendant Svilveszter Okovács.

Het rechtse bewind van Hongaarse premier Viktor Orban heeft al eerder ingegrepen bij een productie. Zo werd de ballet-musical ‘Billy Elliot’ -over een jonge balletdanser- op aandringen van homofobe aanhangers van de regering Orban van het speelplan geschrapt.

In Amsterdam werd Porgy & Bess kortgeleden wel opgevoerd zoals Gershwin het bedoelde.

Ster advertentie
Ster advertentie