Podium
NTR

Rel omtrent Leipiziger Strijkkwartet

  1. Klassiekchevron right
  2. Rel omtrent Leipiziger Strijkkwartet

Cellist Matthias Moosdorf maakt geen deel meer uit van het Leipziger Strijkkwartet. Hij lijkt met stille trom vertrokken en is vervangen door de Duitse cellist Peter Bruns. Het gerucht gaat dat hij is vertrokken om zijn politieke voorkeur.

De mogelijke verklaring voor de ‘stille trom’ van Moosdorf is zijn lidmaatschap van Alternative für Deutschland sinds 2016. Deze politieke partij spreekt zich uit tegen de Europese Unie en immigratie. De AfD wordt populistisch en zelfs rechtsradicaal genoemd. Moosdorf uit in het openbaar zijn politieke mening en dat levert hem al een paar jaar kritiek op en ongemak bij concertorganisatoren.

Het is niet zeker of dat de aanleiding is voor zijn vertrek. Maar ongetwijfeld was het kwartet er niet blij mee dat politiek en muziek door elkaar zijn gaan lopen.

Eerder bezettingsprobleem

Het kwartet kampte al eerder met problemen rond de bezetting. Eerste violist Stefan Arzberger werd tijdens een tournee in de VS in 2015, beschuldigd van doodslag en mocht het land vijftien maanden lang niet verlaten. Het kwartet moest tijdelijk optreden met een andere primarius. In 2016 werd hij alsnog vrijgesproken, maar het kwartet had inmiddels een andere violist aangesteld. Overigens, met medeweten van Arzberger. De violist trok zich een tijd terug en liet in 2018 weer van zich horen.

Ster advertentie
Ster advertentie