Podium
NTR

Jakub Hrůša benoemd tot artistiek leider Royal Opera House

foto: Ian Ehm / website Jakub Hrusafoto: Ian Ehm / website Jakub Hrusa
  1. Klassiekchevron right
  2. Jakub Hrůša benoemd tot artistiek leider Royal Opera House

Het Royal Opera House in Londen heeft met ingang van september 2025 de Tsjechische dirigent Jakub Hrůša benoemd tot artistiek leider.

Jakub Hrůša is geen vreemde voor het operahuis. Hij dirigeerde in 2018 de opera Carmen van Georges Bizet en dit jaar Lohengrin van Richard Wagner. Beide uitvoeringen werden enthousiast ontvangen door pers en publiek. Vanaf 2025 zal hij onder meer opera’s van Giacomo Puccini, Sergej Prokofjev, Benjamin Britten en Leos Janácek leiden. In seizoen 2027/2028 dirigeert Hrůša de tetralogie Der Ring des Nibelungen van Wagner.

Jakub Hrůša is sinds 2016 chefdirigent van het Bamberger Symphoniker, eerste gastdirigent van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest en eerste gastdirigent van het Orchestre dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Hrůša is een veel gevraagd gastdirigent, onder meer bij de New York Philharmonic Orchestra, de Berliner Philharmoniker en bij ons eigen Koninklijk Concertgebouworkest.
Hrůša is ook actief op het gebied van opera. Hij dirigeerde al bij de Wiener Staatsoper, Opéra National de Paris en bij de Salzburger Festspiele.

Hrůšais blij met zijn nieuwe aanstelling. Hij zegt: “Ik heb altijd gedroomd van een langdurige relatie met een huis waar men de hoogste normen in opera kan bereiken, en ik realiseerde me al snel dat ik dol was op het hele team van artiesten en medewerkers van Covent Garden.”
Het enthousiasme is wederzijds: “Jakub heeft bewezen een van de meest opwindende dirigenten van dit moment te zijn in zowel het symfonische als het operarepertoire. Als musicus met een hoog intellect, bedachtzaamheid en een diepe overtuiging in de kracht van muziek, past hij perfect bij Covent Garden,” aldus de directeur van The Royal Opera House.

Ook fluitist Margaret Campbell uit haar vreugde: “Zijn uitzonderlijke talent en oprechte leiding maken het een absoluut genot met hem samen te werken. Het orkest genoot van elke minuut van Lohengrin, wat niet in de laatste plaats te danken was aan Jakubs diepe inzicht en collegiale benadering.”

Jakub Hrůša volgt Antonio Pappano op, die in 2024 zijn functie na 22 jaar neerlegt. Met zijn aanstelling komt Hrůša terecht in een illuster rijtje chef-dirigenten van The Royal Operahouse in Covent Garden: Karl Rankl (1946-1951), Rafael Kubelík (1955-1958), Sir Georg Solti (1961-1971), Sir Colin Davis (1971-1986), Bernard Haitink (1987-2002) en Antonio Pappano (2002-2024).

Ster advertentie
Ster advertentie