Podium
NTR

Dirigent François-Xavier Roth wint Edison in categorie Opera

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent François-Xavier Roth wint Edison in categorie Opera

De Edison Klassiek in de categorie “Opera" is gewonnen door de Franse dirigent François-Xavier Roth en zijn orkest Les Siècles voor hun opname van Debussy's opera "Pelléas et Mélisande".

De jury roemt de dirigent: “Wie de opera ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy van binnen en buiten dacht te kennen, zal na beluistering van deze opname moeten toegeven dat er toch nog onvermoede kleuren in deze partituur verborgen zaten. Kleuren die in al hun gedetailleerde tinten tevoorschijn worden getoverd door dirigent François-Xavier Roth."

Ook het orkest maakte indruk op de jury: "Roth doet dat met zijn onvolprezen orkest Les Siècles. De virtuoze musici in dat orkest hebben soms wel vier of vijf verschillende instrumenten tot hun beschikking. Zo kan de klarinettist bijvoorbeeld kiezen uit een barokmodel van rond 1780, of uit een Franse klarinet die in zwang was rond 1900. En dus wordt Debussy’s opera hier begeleid door instrumenten die de componist kende. Waarvan hij de kleur en intonatie in zijn oren had, en waarop hij zijn subtiele orkestratie baseerde."

Quote

It is a big honour and I am very glad.

François-Xavier Roth

"De eerste scène van de opera is meteen verbluffend. Met dat bijzondere instrumentarium wordt een mysterieuze klankwereld opgeroepen die beslist anders is dan we gewend zijn. Het zonder vibrato gespeelde, duistere begin trekt je meteen de geheimzinnige wereld van het fictieve Allemonde in."

"Roth kiest voor de latere, door Debussy zelf uitgebreide orkestrale interludes. Het zijn muzikale hoogtepunten in een voortreffelijke opname waarin alle zangers Franstalig zijn. Woord voor woord verstaanbaar. Julien Behr en Vannina Santoni zijn werkelijk subliem in de titelrollen, net als Alexandre Duhamel als Golaud. De onnavolgbare Roth kneedt alles samen tot een ideale opname."

Het album is opgenomen ten tijde van de pandemie in de lege zaal van Opéra de Lille. Roth: "Ik zei tegen mijn zangers: je hoeft nu niet luid te zingen, maar je kunt dieper in de tekst duiken. We konden ons daardoor meer verdiepen in Debussy's meesterwerk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

François-Xavier Roth studeerde aanvankelijk fluit in Parijs. Na zijn directiestudie werkte de Fransman samen met Pierre Boulez en Colin Davis. In 2003 richtte hij het orkest Les Siècles op, dat avontuurlijke programma’s op zowel moderne als authentieke instrumenten presenteert.

Hans Haffmans sprak dirigent François-Xavier Roth over zijn Edison:

Francois Xavier Roth wint Edison Klassiek 2022

Ster advertentie
Ster advertentie