Podium
NTR

Hartmut Haenchen ere-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest

foto: Melle Meivogel
  1. Klassiekchevron right
  2. Hartmut Haenchen ere-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft Hartmut Haenchen onlangs benoemd tot ere-dirigent. De 79-jarige dirigent was tussen 1986 en 2002 chef bij het orkest. Artistiek leider Willem de Bordes zegt over de benoeming: "Hartmut Haenchen is van cruciaal belang geweest voor de opbouw en ontwikkeling van de klank van het Nederlands Philharmonisch Orkest".

De benoeming gebeurde onlangs in Het Concertgebouw, op de avond van zijn 800ste concert als dirigent. Dit concert werd live uitgezonden bij het Avondconcert op NPO Klassiek.

Avondconcert - Hartmut Haenchen dirigeert het NedPho

Haenchen wordt in 1943 geboren in Dresden. Als tweejarig jongetje maakt hij het verwoestende bombardement mee op de stad. Hij groeit op tussen het puin en studeert in Dresden. Begin jaren tachtig (1983) komt hij met een list naar Nederland en krijgt een vergunning om uit de DDR te reizen, met als voorwaarde dat hij een groot deel van zijn salaris moet afstaan aan de DDR.

In 1986 wordt hij chef bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en beleeft met het orkest grote successen. Zijn operaproducties bij De Nederlandse Opera worden wereldwijd geroemd en geprezen. Haenchen is sinds vorig jaar ook vaste gastdirigent bij het Noord Nederlands Orkest.

In 2019 sprak Hans Haffmans met Hartmut Haenchen, met als resultaat: een driedelig videoportret, gemaakt door regisseur Joost Honselaar, en een vierdelige podcast in de serie Hollandse Helden.

Gerelateerde podcast

Hollandse Helden

Hollandse Helden

Bekijk hieronder de documentaire van Het Uur van de Wolf over Hartmut Haenchen.

Ster advertentie
Ster advertentie