Podium
NTR

CBS-cijfers: terugval concertbezoek klassiek in 2020 relatief beperkt

foto: pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. CBS-cijfers: terugval concertbezoek klassiek in 2020 relatief beperkt

De Nederlandse professionele podia trokken in 2020 gemiddeld bijna driekwart minder bezoekers dan in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), traditiegetrouw vlak voor kerst. Het gaat dan om publiek in de zalen en niet om online bereik. Klassieke concerten deden het relatief goed.

De resultaten komen volgens het CBS zo laat omdat het verzamelen, controleren en verwerken van de gegevens veel tijd kost.

Belangrijkste oorzaak van de terugval was natuurlijk de pandemie. Concerten en voorstellingen moesten worden afgelast of vonden plaats met minder publiek.

Klassieke concerten deden het beter dan gemiddeld, met een terugval van 66 procent aan bezoekers ten opzichte van 2019. Bij popmuziek daalde het concertbezoek bijvoorbeeld met 76 procent. Daarbij speelt een rol dat het publiek bij klassieke concerten meestal zit en er in die situatie minder beperkingen waren, zo meldt de VSCD.

Het CBS geeft ook een overzicht van inkomsten en kosten. Ook de uitgaven van podia daalden, onder meer doordat ze minder voorstellingen inkochten en minder personeel inschakelden. Maar die daling was te klein om het verlies aan inkomsten te compenseren. Alleen dankzij overheidssteun wisten de meeste podia uit de rode cijfers te blijven.

Tot 2020 ging het juist heel goed met het concertbezoek. In 2018 trokken popconcerten en klassieke concerten samen meer publiek dan ooit.

Lees hier de hele CBS-publicatie

(bron beeld)

Ster advertentie
Ster advertentie