Podium
NTR

Bas Maxim Mikhailov (56) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Bas Maxim Mikhailov (56) overleden

De Russische bas Maxim Mikhailov is woensdag 21 november overleden, nog maar 56 jaar oud. Dat meldt NTR Zaterdagmatinee. Mikhailov werkte voor het Bolsjoi Theater in Moskou sinds 1987. Hij trad in Moskou en daarbuiten veel op in Russische opera’s, van onder meer Borodin, Moussorgsky en Tsjaikovsky. In Nederland was Mikhailov in 2016 te horen als Tkatsjenko in Semjon Kotko van Prokovjef en eind 2017 als Dodon in De Gouden Haan van Rimski-Korsakov. Mikhailov kwam uit een familie van bassen. Zowel zijn vader Igor Mikhailov als zijn grootvader Maxim zongen bij het Bolsjoi Theater.

Kenmerkend was zijn sonore basstem. De NRC schreef destijds dat Mikhailov in De Gouden Haan “briljant-kluchtig” acteerde, maar volume tekort kwam. De krant vond zijn "diepe stentorstem" dan weer wél imponerend in Semjon Kotko.

De Britse muziekpublicist Norman Lebrecht zegt te hebben vernomen dat Mikhailov vorige week is aangevallen op straat en als gevolg daarvan een hersenbeschadiging heeft opgelopen, leidend tot zijn dood. Deze informatie is onbevestigd.

(foto: NTR-presentator Hans Haffmans in gesprek met Maxim Mikhailov)

Ster advertentie
Ster advertentie