Podium
NTR

International Rostrum of Composers

  1. Klassiekchevron right
  2. International Rostrum of Composers

Komende week begint in Bariloche (Argentinië) het 66ste International Rostrum of Composers, zeg maar het Songfestival voor de nieuwe muziek, waaraan dit keer 27 landen meedoen.

Elk deelnemend land nomineert één of meer recent gecomponeerd werken, tot een maximum van een half uur. En net als bij het songfestival mogen er Douze Points worden vergeven. Uiteindelijk zijn er twee winnaars, in de algemene categorie en voor componisten onder de 30.

De Nederlandse Publieke Omroep nomineert dit jaar drie composities: Celia Swart - In My web en van Vitali Karagkezidis – Quotes (beiden onder de 30) en in de algemene categorie 1002 van Hawar Tawfic. Vorig jaar won de Nederlander Jan-Peter de Graaff (27) met Le café de nuit.

De werkwijze van het Rostrum is bijzonder, alle inzendingen wordt centraal beluisterd en aan het eind van de week vindt de geheime stemming plaats, en worden twee winnaars bekend gemaakt. Naast een kunstwerk krijgt de winnaar een compositieopdracht voor orkest en de componist onder de 30 een opdracht om voor ensemble te schrijven.

Vrijdag 17 mei worden de winnaars bekendgemaakt. Het radiofestival wordt georganiseerd door de International Music Council en vindt elk jaar plaats in een andere stad en wordt nu voor het eerst buiten Europa gehouden.

Ster advertentie
Ster advertentie