Podium
NTR

Opera 'Grete Minde' na 80 jaar voor het eerst in première

foto: jweekley.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera 'Grete Minde' na 80 jaar voor het eerst in première

De partituur van de Duitse componist Eugen Engel (1875-1943) lag decennialang verscholen in de kelder van zijn dochter Eva in San Francisco

Afgelopen week ging er een bijzondere opera in première in het Duitse Magdenburg. ‘Grete Minde’ is geschreven door de in Duitsland geboren Joodse componist Eugen Engel, die in 1943 in Sobibor werd vermoord.

Decennialang lag de partituur verscholen in de kelder van zijn dochter Eva in San Francisco. Na haar dood in 2006, werd de kleindochter van de componist benaderd door het Joods museum in Berlijn met de vraag of ze in bezit was van muziek van haar grootvader. Zodoende opende ze voor het eerst de koffer met partituur. En daarin onder meer deze opera, die van de week, na 80 jaar in het bijzijn van zijn kleinkinderen, is opgevoerd.

Eugen Engel schreef de opera in zijn vrije tijd, hij was namelijk textielhandelaar in Berlijn. Hij gaf de bladmuziek in 1941 mee aan zijn dochter toen zij naar de Verenigde Staten vluchtte. Hij zelf zou later volgen, maar dat is helaas niet gelukt. Hij werd in 1943 door de nazi’s opgepakt in Amsterdam.

Volgens zijn kleindochter heeft haar moeder zich daar altijd schuldig over gevoeld: "We bewaarden zijn papieren jarenlang in een koffer, maar het was te pijnlijk voor mijn moeder om ze eruit te halen, dus we hebben ons er nooit echt mee bezig gehouden,” aldus de kleindochter.

De opera is zaterdagavond 19 februari vanaf 19:00 uur te beluisteren op de Duitse radiozender.

Lees hier het artikel uit The Guardian

Ster advertentie
Ster advertentie