Podium
NTR

Ricordi-archief zet duizenden operafoto's online

foto: AFPfoto: AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Ricordi-archief zet duizenden operafoto's online

Het Ricordi-archief in Milaan is één van de belangrijkste particuliere muziekverzamelingen ter wereld. Het bestaat al sinds 1808 en bevat de nalatenschap van uitgeverij Ricordi. Dan gaat het om partituren, brieven van componisten en musici, kostuum- en decorontwerpen en nog veel meer.

Ricordi maakt steeds meer materiaal digitaal beschikbaar en gisteren kondigde het archief een nieuw project aan: het toegankelijk maken van een uitgebreide collectie foto's uit de Italiaanse operageschiedenis.

Naast portretten van componisten als Giuseppe Verdi en Giacomo Puccini, zijn er foto's van beroemde zangers in hun rol, zoals Maria Callas. Er zijn ook foto's bij van ansichtkaarten, kostuums en voorstellingen. De oudste beelden komen uit de begindagen van de fotografie, in het midden van de 19e eeuw.

De publicatie ervan is gestart en aan het eind van dit jaar moeten er ongeveer 6.000 historische foto's online te zien zijn. Al het materiaal uit het Ricordi-archief mag gratis worden gebruikt in onderwijs, educatie en onderzoek, maar commerciële toepassing is verboden.

De digitale collectie van Ricordi is hier te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie