Podium
NTR

Hartmut Haenchen vaste gastdirigent Noord Nederlands Orkest

foto: Melle Meivogel
  1. Klassiekchevron right
  2. Hartmut Haenchen vaste gastdirigent Noord Nederlands Orkest

Dirigent Hartmut Haenchen wordt vanaf augustus 2022 vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest. Hij zal drie tot vier weken per seizoen actief zijn, en minstens drie seizoenen lang. Uiteraard krijgt hij ook invloed op het repertoire.

Haenchen dirigeerde het orkest afgelopen voorjaar voor het eerst en dat smaakte meteen naar meer, bij beide partijen. Haenchen zegt in de NRC: „Het orkest is jong, en mij beviel de wil hard te werken en het optimum te bereiken. Een tweede overweging was dat ik het interessanter vind met een orkest iets op te bouwen, dan elke week ergens anders te werken.”

Het Noord Nederlands Orkest wilde Haenchen eigenlijk als chefdirigent, maar hij heeft op zijn 78ste niet meer die ambitie. Bovendien zou hij dan meer weken met het orkest willen werken.

Hij is in Nederland trouwens een oude bekende. Haenchen was chefdirigent van De Nationale Opera van 1986 tot 1999 en leidde zes jaar lang het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij heeft ook een Nederlands paspoort, al woont hij inmiddels weer in zijn geboorteland Duitsland.

Komt er ook een chefdirigent? 'Zeker', meldt het orkest desgevraagd. De bedoeling is binnen enkele weken een naam bekend te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie