Podium

TONK-steun minder aangevraagd

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. TONK-steun minder aangevraagd

Door de corona-crisis kunnen veel zelfstandig ondernemers, waaronder musici hun beroep niet uitoefenen. De regering heeft daarom de TONK-steunregeling in het leven geroepen. TONK staat voor Tijdelijke ondersteuning Noodzakelijke Kosten en is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet meer kunnen betalen.

De regering heeft daarvoor 260 miljoen euro beschikbaar gesteld. De aanvragen kunnen sinds vorige maand worden ingediend worden bij de gemeente, die zelf de hoogte van de uitkering mag bepalen. Veel ondernemers komen niet voor de regeling in aanmerking, omdat de regels te streng zijn. De regels verschillen ook veel per gemeente.

Operazangeres Charlotte Houberg kan momenteel door corona niet optreden en heeft dus geen eigen inkomen. Omdat haar partner wel verdient én omdat zij zelf wat spaargeld heeft, komt zij niet in aanmerking voor TONK-steun. Ze zegt tegen NOS: “Als muzikant moet je altijd al de eindjes aan elkaar knopen en dat spaargeld was bedoeld als mijn pensioenpotje voor later, dat geld wil ik nu eigenlijk niet opeten. Mijn partner is nu zo vriendelijk om voor mij in te springen en zo redden we het wel. Maar het is vervelend om zo afhankelijk te zijn.”

Het ministerie van Sociale Zaken zegt in een reactie: “De TONK wordt verstrekt voor het deel dat niet zelf kan worden gedragen. Als huishoudens nog voldoende middelen hebben voor noodzakelijke kosten, besluit de gemeente anders. De regeling is namelijk echt bedoeld voor huishoudens waarvan het inkomen aanzienlijk is gedaald.”

Meer informatie: nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie