Podium
NTR

Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs 2020

  1. Klassiekchevron right
  2. Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs 2020

De Concertgebouw Prijs 2020 wordt toegekend aan dirigent Jaap van Zweden. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw.

Concertgebouw-directeur Simon Reinink: "Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie."

De prijs wordt op 7 mei uitgereikt, aan de vooravond van het Mahler Festival 2020. Jaap van Zweden zal het festival openen met zijn New York Philharmonic in de Eerste symfonie van Gustav Mahler.

Tot de eerdere laureaten van de Concertgebouwprijs behoren Cecilia Bartoli, Bernard Haitink, het Koninklijk Concertgebouworkest, Janine Jansen, Yo-Yo Ma, John Eliot Gardiner en het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor.

Nog een prijs

Gisteren werd bekend dat het tweede orkest waarvan Jaap van Zweden chef is, het Hong Kong Philharmonic Orchestra door het Britse muziekblad Gramophone is uitgeroepen tot ‘orkest van het jaar’ vanwege de CD-opname van Wagners volledige Ring-cyclus in 2019.

Ster advertentie
Ster advertentie