Podium Witteman

Podium Witteman 16 mei

NTR
foto: NTRfoto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 16 mei

Paul Witteman ontvangt in deze speciale uitzending rond de componist Gustav Mahler contrabassist Dominic Seldis, directeur Simon Reinink, sopraan Elise Caluwaerts, pianist Anthony Romaniuk, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, en leden van het Concertgebouworkest!

Het Mahler Festival 2020 in Amsterdam kon vorig jaar vanwege de coronapandemie in zijn oorspronkelijke vorm niet plaatsvinden, en ook dit jaar gaat een afgeslankte versie niet door. Om dit een klein beetje goed te maken wijdt Podium Witteman de laatste aflevering van dit seizoen aan de muziek van Gustav Mahler, wiens symfonieën en orkestliederen in ons land al meer dan eeuw bijzonder geliefd zijn. Men kan spreken van een heuse Nederlandse Mahler-traditie en die is ooit begonnen bij het Concertgebouworkest, waar Mahler zelf een aantal van zijn symfonieën dirigeerde.

Hoe sterk leeft die traditie nog bij de orkestleden van deze tijd? Aan tafel vertellen Dominic Seldis, contrabassist van het Concertgebouworkest en Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw Amsterdam en organisator van het Mahler Festival, over hun liefde voor Mahler. En natuurlijk spelen leden van het Concertgebouworkest delen uit Mahlers symfonieën! In de avond van 16 mei kun je om kwart voor 11 op NPO2 kijken naar het Concertgebouworkest o.l.v. Fabio Luisi. Ze spelen dan de Vijfde Symfonie van Mahler.

De Belgische sopraan Elise Caluwaerts is een internationaal gelauwerde zangeres die uitblinkt in zowel de opera als het lied. Zij heeft zich gestort op de liederen van Alma Mahler, die een ongelukkig huwelijk had met de componist. Gustav nam de composities van zijn vrouw niet serieus en zij hield op haar beurt niet van zijn symfonieën. Elise Caluwaerts laat horen waarom Alma Mahlers roem als componist eigenlijk veel groter had moeten zijn. Pianist Anthony Romaniukbegeleidt haar.

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet zou tijdens het Mahler Festival een volledig concertprogramma met muziek van Mahler brengen. Maar helaas. Om het verbluffend mooie programma toch te kunnen delen met het publiek nam het NAKK in een leeg Concertgebouw in Amsterdam de cd ‘Wunderhorns’ op. Je begrijpt meteen waarom Gustav Mahler zo van de klarinet hield. Kijk hier voor meer informatie over de cd 'Wunderhorns'.

In Podium Witteman Extra kun je kijken naar een uitvoering van Mahlers Eerste Symfonie door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons, de voormalige en inmiddels overleden chef-dirigent van het KCO. Het gaat om een registratie van het slotconcert op de Uitmarkt van 2006. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

In de laatste Podium Witteman Podcast voor de zomer reageren Paul, Mike en Floris op vragen en reacties van kijkers. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

Podium Witteman: zondag 16 mei, van 18.15 tot 19.15 op NPO2

Gerelateerde podcast

Podium Witteman Podcast

Podium Witteman Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie