Podium Witteman

Podium Witteman 23 januari

NTR
foto: Nanda Hagenaarsfoto: Nanda Hagenaars
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 23 januari

Paul Witteman ontvangt countertenor Cameron Shahbazi en het Dudok Quartet Amsterdam, fluitist Thijs van Leer, pianist Radu Ratering, en het Nederlands Blazers Ensemble.

De Iraans/Canadese countertenor Cameron Shahbazi is een internationale ‘rising star’. Na verbonden te zijn geweest aan de De Nationale Opera Studio van is hij nu regelmatig te zien in grote operaproducties in Duitsland. In Podium Witteman zingt hij het prachtige ‘Caro mio ben’ van Tomasso Giordani en een Iraans wiegeliedje dat zijn moeder vroeger voor hem zong. Hij wordt begeleid door het Dudok Quartet Amsterdam.

Fluitist en toetsenist Thijs van Leer is een levende legende in Nederland. Samen met gitarist Jan Akkerman richtte hij de band Focus op, die een originele mix speelde van klassiek, rock en jazz. Een hele generatie is ermee opgegroeid. Vorig jaar september kreeg hij de ‘Buma Lifetime Achievement Award’ uit handen van onze eigen Mike Boddé. Thijs van Leer moest dus ook een keer in Podium Witteman komen als gast van Mike. Samen spelen ze de geliefde jazzklassieker ‘Autumn Leaves’.

Pauls Jonge Held is de 17-jarige pianist Radu Ratering. Zijn moeder is Roemeense, vandaar de mooie naam Radu. Hoewel beide ouders niet muzikaal geschoold zijn hebben zij hun enthousiasme en liefde voor muziek weten over te brengen. Zo namen ze de 5-jarige Radu mee naar een concert van de legendarische Roemeense pianist Radu Lupu. En toen wist onze Radu: dat wil ik ook! Nu studeert hij aan de Sweelinck Academie in Amsterdam bij Frank van de Laar. Voor Paul speelt hij een deel uit de Tweede Suite voor piano van Georges Enescu.

Paul wil een monument oprichten voor een van zijn favoriete stukken, het Andante cantabile van Pjotr Iljistsj Tsjaikovski. Origineel gecomponeerd door Tsjaiokovski als langzaam deel voor zijn Eerste Strijkkwartet, maar vanwege de prachtige melodie is het stuk later vaak bewerkt en gearrangeerd. In Podium Witteman speelt het Nederlands Blazers Ensemble een versie voor 14 blazers.
Vanaf 3 februari is de voorstelling 'Van de lach en de Traan' van het Nederlands Blazers Ensemble te zien door heel Nederland. Kijk voor alle speeldata van de voorstelling op deze pagina.

Veel muziekstukken hebben een herkomst-label: de Schotse symfonie van Mendelssohn, de Turkse Mars van Mozart, de Italiaanse concerten van Bach, etc. Maar hoe Schots, Turks of Italiaans is die muziek? Maken ze hun naam waar? Dat wil Floris Kortie de komende tijd gaan onderzoeken. Hij begint bij de Hongaarse Dansen van Johannes Brahms. Hoe Hongaars zijn die dansen eigenlijk? Het Trio Bachtaloh treedt op!

Afbeeldingen uit de uitzending:

Thijs van Leer: Felix Vallotton - Maanlicht
Radu Ratering: Gaston de la Touche – Het vreugdevolle festival
Cameron Shahbazi & Dudok Quartet: Dak van de tombe van Hafez in Shiraz, Iran
Cameron Shahbazi & Dudok Quartet: James Sant – Een doorn te midden van rozen
Trio BACHtaloh (I): Hugo Scheiber – De dans
Trio BACHtaloh (II): Agost Canzi – Oogst in de Vac-regio
Nederlands Blazers Ensemble: Heinrich Vogeler – Verwachting (Droom II)
Thijs van Leer & Mike Boddé: Louis Eilshemius - Herfstlandschap

Muziek uit de uitzending:

Thijs van Leer
De wind en de wolken

Radu Ratering
George Enescu
Suite nr. 2: Bourée

Cameron Shahbazi & Dudok Quartet
Googoosh
Lalaee

Cameron Shahbazi & Dudok Quartet
Giuseppe Giordani / arr. David Faber
Caro mio ben

Trio Bachtaloh
Johannes Brahms / arr. Eyl, Luca & Barbalau
Hongaarse dans nr. 5

Trio Bachtaloh
Johannes Brahms / arr. Eyl, Luca & Barbalau
Hongaarse dans nr. 1

Nederlands Blazers Ensemble
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski / arr. Wilbert Bulsink
Andante Cantabile

Mike Boddé & Thijs van Leer
Joseph Kosma
Autumn Leaves (Les Feuilles Mortes)

Ster advertentie
Ster advertentie