Podium Witteman

Podium Witteman 25 april

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 25 april

Paul Witteman ontvangt dirigent Edo de Waart, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Sander Teepen, Cappella Pratensis , Trio 258, en een winnaar van het Prinses Christina Klassiek Concours.

De wereldberoemde dirigent Edo de Waart viert dit jaar zijn 80ste verjaardag, en ter ere daarvan heeft het Radio Filharmonisch Orkest hem uitgenodigd voor een gastoptreden op 30 april a.s.. Want de ras-Amsterdammer was maar liefst 15 jaar verbonden aan het orkest! Een mooie gelegenheid voor Podium Witteman om De Waart, die tegenwoordig in Amerika woont, uit te nodigen voor een feestelijk retrospectief. En natuurlijk brengt het Radio Filharmonisch Orkest hem een muzikale ode. Komende vrijdagavond 30 april kunt u Edo de Waart horen dirigeren bij het Radio Filharmonisch Orkest. Kijk hier voor meer informatie. Ook is hij op maandag 26 april een uur lang te gast in het programma Podium op Radio 4.

In Pauls Jonge Helden verwelkomen we de kersverse winnaar van het Prinses Christina Klassiek Concours. Het gaat om de winnaar van categorie 3, dat zijn de deelnemers die al een bachelor volgen aan een conservatorium. Zaterdag wordt bekend wie deze prijs heeft gewonnen!

Capella Pratensis zingt muziek van Josquin Desprez, dé beroemdste componist uit de renaissance, wiens 500ste sterfdag dit jaar wordt herdacht. Josquin was een van de zangers en componisten uit de Lage Landen die destijds door heel Europa aan de rijkste kerken en hoven werkzaam waren. Cappella Pratensis zingt de beroemde treurzang ‘Nymphes des bois’, een ode aan zijn overleden collega Johannes Ockeghem. Binnenkort verschijnt een cd van Capella Pratensis met muziek van Jean Mouton, een leerling van Josquin Desprez. Kijk hier voor meer informatie over de cd.

Floris Kortie heeft zich in het Bijbelse verhaal van Samson en Delilah verdiept. Het verhaal van ‘super hero’ Samson is door de eeuwen heen vaak op muziek gezet, van de barok tot in de moderne popmuziek. Trio 258 speelt uit de gelijknamige opera van Camille Saint-Saëns de aria ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix’, in een arrangement van Bob Zimmerman.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar een documentaire over Edo de Waart uit 2019. Radiopresentator Hans Haffmans bezocht hem in Amerika. Aansluitend een registratie van Beethovens Derde Symfonie door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. De Waart. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 25 april 2021, van 18.15 tot 19.15 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie