Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 17 oktober

foto: William Beaucardetfoto: William Beaucardet
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 17 oktober

Paul Witteman ontvangt meestercellist en pedagoog Gary Hoffman, violist Gordan Nikolić, pianist Lestari Scholtes, violist Charlotte Spruit en pianist Caspar Vos, Dianto Reed Quintet, ensemble Huun-Huur-Tu & Fuse

De Canadese topcellist Gary Hoffman maakte als 15-jarige zijn debuut in de Londense Wigmore Hall en een grote carrière was geboren. Op zijn 22ste werd hij de jongste muziekprofessor ooit op de prestigieuze Indiana University School of Music. Tegenwoordig heeft hij vele toptalenten onder zijn hoede bij de Koningin Elizabeth Muziekkapel in Brussel. Paul Witteman wil alles van hem weten over de kunst van het doorgeven. Met violist Gordan Nikolić, muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkesten, en pianist Lestari Scholtes speelt hij muziek van Felix Mendelssohn.

Fuse neemt dit seizoen elke keer een gast mee. Zondag zijn dat de zangers en musici van het ensemble Huun-Huur-Tu. Deze groep uit de republiek Toeva, grenzend aan Mongolië, brengt traditionele muziek met boventoonzang. De zangers komen voort uit de nomadische cultuur van Toeva en hun liederen zijn geïnspireerd door eeuwenoude sjamanistische rituelen. In de afgelopen dertig jaar werkte het ensemble samen met zeer diverse musici en ensembles, waaronder het Kronos Quartet en Ry Cooder.

Pauls Jonge Held is de 21-jarige violist Charlotte Spruit. Charlotte studeert momenteel aan de Royal Academy of Music in Londen en timmert hard aan de weg als solist en kamermusicus. Zo trad ze op met Janine Jansen en won ze vorig jaar de 2e prijs op het Oscar Back Concours. Samen met pianist Caspar Vos speelt ze een Romance voor viool en piano van Clara Schumann.

Floris Kortie
stort zich op het fenomeen stockfoto’s. Dat zijn foto’s in commerciële beeldbanken die men kan gebruiken voor websites en advertenties. In de categorie muziek gaat er met regelmaat was mis. We zien een collage van leuke flaters, van muziek voorzien door het Dianto Reed Quintet.

In de Podium Witteman Podcast duikt Floris Kortie in de wereld van de uitvaartmuziek. Hij spreekt met Lieven Cooiman die live-muziek verzorgt bij begrafenissen, en samen luisteren ze naar de zangeressen Kristen Widmer en Leonie Meijer, en pianist Bernd van den Bos. In het kader van het NPO Radio 4 Festival komt deze week een beeldregistratie van deze podcast online: nporadio4.nl/festival. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

Muziek uit de uitzending:

Fuse
Johann Paul von Westhoff / arr. Christian Badzura
Sonate voor viool en continuo III

Charlotte Spruit & Caspar Vos
Clara Schumann-Wieck
Romances Op. 22: nr. 1. Andante molto

Dianto Reed Quintet
Júlio Medaglia
Suite ‘Belle epoque in Sud America’: deel 2. Vals Paulista

Gary Hoffman & Gordan Nikolić & Lestari Scholtes
Felix Mendelssohn
Pianotrio nr. 1 in d kl.t., Op. 49: deel 2. Andante con moto tranquillo

Huun-Huur-Tu & Fuse
Vladimir Martynov
Chirakhoor

Charlotte Spruit & Mike Boddé & Lestari Scholtes
Mike Boddé
Alles voor de kunst

Aidan Mikdad
Alexandr Skrjabin
Prelude en Nocturne voor de linkerhand, Op. 9: deel 2. Nocturne

Beelden uit de uitzending:

Fuse (I): Georgia O’Keeffe – Een storm

Charlotte Spruit: Claude Monet – Lente

Dianto Reed Quintet: een bonte verzameling aan stockfoto’s

Gary Hoffman: Felix Vallotton – Aan het strand

Fuse (II) en Huun-Huur Tu: beelden van Tuva

Mike, Charlotte Spruit en Lestari Scholtes: William Blake - detail uit Jacobs ladder

Aidan Mikdad: Peder Severin Krøyer – Hiep hiep hoera. Kunstenaarsfeest op Skagen

Ster advertentie
Ster advertentie