Podium Witteman

Podium Witteman 12 september 2021

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 12 september 2021

Paul Witteman ontvangt meesterviolist Janine Jansen, Amsterdam Sinfonietta, en mezzosopraan Fee Suzanne de Ruiter.

Op 12 september komt Podium Witteman weer live vanuit de Hallen met niemand minder dan de wereldberoemde topviolist Janine Jansen! Samen met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en haar broer David Jansen op klavecimbel speelt ze een van haar favoriete werken: ‘De Vierjaargetijden’ van Antonio Vivaldi. En speciaal voor Podium Witteman speelt Janine ook, begeleid door Amsterdam Sinfonietta, ‘Mélodie’, een deel uit ‘Souvenir d’un lieu cher’ van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Dit stuk staat ook op Janine’s kersverse album waarop ze te horen is op maar liefst 12 verschillende Stradivari-violen.

Heel september zijn Janine en Amsterdam Sinfonietta met dit werk nog te zien door heel Nederland. Kijk voor alle tourdata en meer informatie op de website van Amsterdam Sinfonietta.

Natuurlijk beginnen we weer elke uitzending met een van Pauls Jonge Helden. Deze week is dat zangeres Fee Suzanne de Ruiter. Zij trad deze zomer op in Italië in een productie van de opera ‘Le nozze di Figaro’ van Mozart. In Podium Witteman zingt ze, begeleid door Ensemble Music Stages, een van de bekendste aria’s uit dat werk: ‘Voi, che sapete’.

Mike Boddé zag in 1986 op een regenachtige middag in een bioscoop in New York de film ‘Round Midnight’, die verhaalt over de jazzscene in Parijs van de jaren ‘50. Mike was zo gegrepen door de filmmuziek van jazzicoon Herbie Hancock dat hij daar een eigen bewerking van maakte.

Floris Kortie spoort deze week de kijker aan om dit seizoen in groten getale naar de concertzalen en theaters te gaan. Zijn drie tips uit de uitzending vind je hier: Yuja Wang speelt het Tweede Pianoconcert van Sjostakovitsj, De Nederlandse Reisopera met La Traviata en Robert Smith met Baroque Unlocked.

In Podium Witteman Extra ziet u de film ‘Falling for Stradivari’, waarin Janine Jansen gevolgd wordt tijdens het mogen bespelen van de 12 meest bijzondere Stradivari die er op deze wereld bestaan. Samen met pianist/dirigent Antonio Pappano neemt Janine met deze violen haar nieuwe album op. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Muziek uit de uitzending:
Amsterdam Sinfonietta
Toru Takemitsu
Waltz (uit film: The Face of Another (1966))

Fee Suzanne de Ruiter & Ensemble Music Stages
Wolfgang Amadeus Mozart
Aria: Voi che sapete (uit: Le nozze di Figaro)

Janine Jansen & Amsterdam Sinfonietta
Pjotr Ilitsj Tsjaikovski
3. Mélodie (uit: Souvenir d’un lieu cher)

Robert Smith & Adrían van der Spoel & James Oesi & Alvaro Pinto Lyon
Henry Purcell / Robert Smith
Dido’s Torment (naar Dido’s Lament uit: Dido and Aeneas)

Mike Boddé
Thelonious Monk / Mike Boddé
‘Round Midnight'

Janine Jansen & Amsterdam Sinfonietta
Antonio Vivaldi
2. Largo (uit: Vier Jaargetijden ‘Winter‘, Concerto nr. 4 in f kl.t., Op. 8, RV. 297)

Janine Jansen & Amsterdam Sinfonietta
Antonio Vivaldi
3. Tempo impettuoso d'Estate (uit: Vier Jaargetijden ‘Zomer‘, Concerto nr. 2 in g kl.t., Op. 8, RV. 315)

Ster advertentie
Ster advertentie