Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 17 januari

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 17 januari

Paul Witteman ontvangt Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib, zangeres Nai Barghouti, violist Vesko Eschkenazy en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, violisten Alexandra Cooreman & Leon Blekh, hoboïst Pauline Oostenrijk & gitarist Enno Voorhorst, en saxofonist Tom Beek.

Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib heeft een grote liefde voor de muziek van de Libanese zangeres Fairuz. Ze groeide er mee op in Marokko en eenmaal in Nederland bleef ze naar haar muziek luisteren. De liedjes gaven haar troost en houvast in een voor haar lastige overgang naar een nieuw thuis. Speciaal voor Arib zingt de Palestijnse zangeres en fluitist Nai Barghouti één van Aribs favoriete nummers: Li Beirut. Ze wordt begeleidt door canunspeler Khalil Khoury.

De Bulgaarse violist Vesko Eschkenazy is naast concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest ook heel actief als solist. Hij heeft een ongekend groot repertoire, maar één van zijn favoriete stukken is het beroemde Vioolconcert in e klein van Felix Mendelssohn. In Podium Witteman speelt hij met 9 strijkers uit het Koninklijk Concertgebouworkest dat prachtige eerste deel.

In Pauls Jonge Helden komen de twee Vlaamse violisten Alexandra Cooreman en Leon Blekh. Ze studeren allebei aan de prestigieuze Koningin Elisabeth Muziekkapel in Brussel, een instituut dat al vele grote sterren voortbracht. Zij spelen samen met pianist Daniël Kramer twee delen uit ‘Vijf stukken’ van Dmitri Sjostakovitsj. Tijdens het Festival Jong Talent Schiermonnikoog van 13 t/m 17 maart spelen Alexandra en Leon werken van Sjostakovitsj, Wieniawski & De Sarasate. Dit concert is online te volgen via deze link.

Floris Kortie geeft de kijker tips om muziek in huis te kunnen halen tijdens de lockdown. Zo besteedt Floris aandacht aan de website Samenuitthuis, waar je musici kunt inhuren om een concert aan huis te geven. Floris heeft op de site hoboïst Pauline Oostenrijk en gitarist Enno Voorhorst ‘besteld’ voor een uitvoering van de ‘Bachianas brasileiras’ nr.5 van Villa-Lobos.

Ook besteedt Floris aandacht aan De Hoge Noot, een campagne biertje waarmee je freelance musici steunt via Stichting De Hoge Noot. De musici doen ook iets terug: elk flesje is voorzien van een QR-code waarmee je een uniek privéconcert te zien kan krijgen van de musicus of het ensemble dat jij hebt gesteund. Één van die ensembles is Havelok Percussion, die deze zondag ook te gast zullen zijn. In februari speelt Havelok i.h.k.v. hun 'Glass on Wood’ tournee in Rotterdam en Vriezenveen en in maart hebben ze een ‘Sounds of Africa’ tournee gepland. Kijk voor alle concerten op hun website.

Mike Boddé speelt met saxofonist Tom Beek een bijzondere versie van ‘Le petit berger’ van Claude Debussy.

In Podium Witteman Extra een uitvoering van het Vioolconcert in e klein van Felix Mendelssohn, door de Britse violist Viktoria Mullova en het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Jukka-Pekka Saraste. Ook op het programma het orkestwerk Tapiola van Jean Sibelius.


Uitzending: zondag 17 januari 2021, van 18.20 tot 19.20 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie