Podium Witteman

Podium Witteman 12 december

NTR
foto: duoamal.comfoto: duoamal.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 12 december

Paul Witteman ontvangt organist Matthias Havinga, de 11-jarige pianisten Ziyu Shao en Sofia Tsinman, Duo Amal, en Club Classique.

Matthias Havinga is organist van de Oude Kerk in Amsterdam, waar Jan Pieterszoon Sweelinck ooit zijn internationale roem vergaarde. Dit jaar is de grootste componist die Nederland ooit heeft gekend 400 jaar geleden overleden, maar de arme Sweelinck heeft een serieus imagoprobleem. De meeste mensen kennen hem alleen van straatnamen, en weten bijvoorbeeld niet dat Sweelinck de aartsvader is van de Noord-Duitse orgeltraditie en daarmee een belangrijke voorloper is geweest van Johann Sebastian Bach. De bevlogen Matthias Havinga legt uit waarom we toch vooral meer naar Sweelinck moeten gaan luisteren!

In Pauls Jonge Helden horen we deze week twee 11-jarige pianisten uit Rusland: Ziyu Shao en Sofia Tsinman. Beiden studeren in Moskou aan de befaamde Gnessin Special School of Music – leverancier van beroemde klavierleeuwen as Daniil Trifonov en Jevgeni Kissin. In Podium Witteman spelen ze een deel uit de filmmuziek voor ‘De sneeuwstorm’ van Georgi Vasiljevitsj Sviridov, bewerkt voor voor piano vierhandig.

Het Palestijns/Israëlisch Duo Amal bestaat uit de pianisten Yaron Kohlberg en Bishara Haroni. De twee pianisten hebben elkaar leren kennen in Jerusalem en vormen sinds 2008 een duo dat naast hun muziek ook een boodschap van vrede wil uitdragen. Amal betekent in het Arabisch hoop. Hun eerste optreden was tijdens een vredesconcert in het operahuis van Oslo. In Podium Witteman speelt Duo Amal een gedeelte van de schitterende Fantasie in f klein voor piano vierhandig van Franz Schubert.

Floris Kortie
vertelt het verhaal van ‘Het Zwanenmeer’, het sprookje dat door Pjotr Ilitsj Tsjaikovski is omgetoverd tot het beroemdste ballet ooit. Club Classique, onze officieuze huisband nr. 2, omlijst zijn verhaal met heerlijke oorwurmen uit Tsjaikovski’s orkestmuziek.

In de Podium Witteman Podcast staat deze week het carillon centraal. Floris Kortie praat met beiaardier Boudewijn Zwart en percussionist Herman Rieken over dit imponerende instrument. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar een documentaire die Jellie Dekker in 2012 maakte n.a.v. de 450ste geboortedag van Jan Pieterszoon Sweelinck. De film speelt zich af in en rondom de Oude Kerk in Amsterdam, waar Sweelinck meer dan 40 jaar werkte als vaste organist. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Muziek uit de uitzending
Club Classique
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski / arr. Henk de Vlieger
Dans van de kleine zwaantjes

Sofia Tsinman & Ziyu Shao
Georgi Sviridov / arr. K. Titarenko
De Sneeuwstorm: Wals

Sofia Tsinman & Ziyu Shao
Georgi Sviridov / arr. K. Titarenko
De Sneeuwstorm: Trojka

Matthias Havinga
Jan Pieterszoon Sweelinck
Mein junges Leben hat ein End

Club Classique
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski / arr. Henk de Vlieger
Akte 2: Scene (moderato)

Duo Amal
Franz Schubert
Fantasia in f klein

Beelden uit de uitzending
Club Classique (I): foto Jonge zwaantjes

Sofia Tsinman & Ziyu Shao (I): Claude Monet – Sneeuw nabij Honfleur

Sofia Tsinman & Ziyu Shao (II): Rudolf Frentz – een Russische trojka in de sneeuw

Matthias Havinga: Jan Harmenszoon Muller – Portret van Jan Pieterszoon Sweelinck

Club Classique (II): Abraham Pether - Avondscène met volle maan en personen

Duo Amal: Edvard Munch – Dans bij de zee

Mike Boddé & Tom Beek & Niels Tausk: Raoul Dufy – Het aperitief

Ster advertentie
Ster advertentie