Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 13 maart

foto: Johan de Meijfoto: Johan de Meij
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 13 maart

Paul Witteman ontvangt componist Johan de Meij, cellist Fama Koning en pianist Bas Verheijden, pianist Andrea Vasi en slagwerker Veysel Dzhesur, trombonist Brandt Attema met Amsterdam Brass, percussionist Konstantyn Napolov en altviolist Dana Zemtsov, en Fuse!

De Oekraïense percussionist Konstantyn Napolov en de Mexicaans-Russische altviolist Dana Zemtsov spelen het wiegelied Nana van Manuel de Falla.

Johan de Meij is een van de meest succesvolle componisten van Nederland. Ooit! Maar niet zoveel mensen kennen hem. De Meij componeert en arrangeert voor blaasorkesten in alle soorten en maten en zijn werk staat wereldwijd veelvuldig op de lessenaars bij zowel professionele als amateurorkesten. Johan de Meij woont in de VS maar is dit weekend in het land voor de Europese première van zijn Canticles, voor bastrombone, harp en brassband. In Podium Witteman horen we een lang fragment, gespeeld door Brandt Attema en Amsterdam Brass.

Pauls Jonge Held is deze week de 16-jarige celliste Fama Koning. Eerder speelde ze al tijdens het Kinderprinsengrachtconcert, begeleid door het Nationale Jeugdorkest Nederland. Samen met pianist Bas Verheijden brengt ze het meeslepende Salut d’Amour van de Britse componist Edward Elgar ten gehore.
De debuut-cd van Fama met daarop onder meer het werk van Edward Elgar is nu verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie hier.

Hoe Turks is Mozarts Rondo alla Turca? Floris duikt in de geschiedenis van dit overbekende stuk. Pianist Andrea Vasi en slagwerker Veysel Dzhesur spelen het werk en benadrukken hierbij de Turkse wortels.

Mike blikt terug op de bewogen afgelopen weken. Net voordat de cultuursector weer open mocht kreeg hij corona en er brak een gruwelijk oorlog in Oekraïne uit. Hij heeft deze roerige tijden omgezet in een nieuwe compositie.

En Fuse komt deze keer met een persoonlijk verhaal van cellist Mascha en altviolist Adriaan. In het afgelopen jaar zijn ze allebei verblijd met de komst van een kind. Hoe heeft deze belangrijke levensgebeurtenis hun spel en muziekbeleving veranderd?

Lees ook

Fuse

Fuse

Podium Witteman Podcast

In de Podium Witteman Podcast gaat het deze week over de ouverture. Wat oorspronkelijk de opening van een opera is, werd al snel een op zichzelf staand orkestwerk. Operakenner Hein van Eekert bespreekt de mooiste ouvertures.

Gerelateerde podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Witteman is zondag hier terug te kijken:

Muziek en beeld uit de uitzending

Konstantyn Napolov & Dana Zemtsov
Manuel De Falla
7 Canciones populares españolas: Lied 5. Nana
Beeld: The Cradle - Berthe Morisot

Fama Koning & Bas Verheijden
Edward Elgar
Salut d’Amour, Op. 12
Beeld: The Kiss by the Window - Edvard Munch

Brandt Attema & Amsterdam Brass o.l.v. Johan de Meij
Johan de Meij
Canticles
Beeld: Flowers - Lee In-sung

Andrea Vasi & Veysel Dzhesur
Wolfgang Amadeus Mozart
Pianosonate nr. 11 in A gr.t. KV 331: deel 3. Alla turca: allegretto

Shida Shahabi / arr. Fuse
Futo
Beeld: The Land is So Rich in Beauty - Guanshan Yue, Fu Baoshi

Fuse
Mascha van Nieuwkerk
Waterval

Mike Boddé
Positief getest/Kiev
Beeld: Primordial Chaos, nr. 16 - Hilma af Klint

Amsterdam Brass o.l.v. Paul van Gils
Gioacchino Rossini / arr. Johan de Meij
Ouverture Guillaume Tell

Ster advertentie
Ster advertentie