Podium Witteman

Podium Witteman 16 januari

NTR
foto: Felix Broedefoto: Felix Broede
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 16 januari

Paul Witteman ontvangt violist Maxime Gulikers en pianist Andrea Vasi, mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze, altviolist Sedna Heitzman en pianist Elena Malinova, altviolist Mara Tieles en Fuse!

Violist Maxime Gulikers en pianist Andrea Vasi studeerden allebei in Den Haag en traden jarenlang samen op in binnen- en buitenland. Maar daar kwam halverwege dit decennium een beetje de klad in. Andrea verhuisde naar het Himalayastaatje Bhutan om muziekles te geven aan minderbedeelden, en Maxime vloog naar Berlijn voor een topopleiding aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler. Ondanks de mindere frequentie en de tegengestelde ervaringen is hun muzikale relatie juist verdiept en halen ze naar eigen zeggen het beste in elkaar naar boven.

In Pauls Jonge Helden is de 21-jarige Sedna Heitzman te gast. Sedna studeert altviool én viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en won afgelopen november op overtuigende wijze het 7e Nationale Altvioolconcours. In de uitzending speelt ze met pianist Elena Malinova het langzame deel uit de 1e Altvioolsonate van Johannes Brahms.

Aan de vooravond van Blue Monday, de meest deprimerende maandag van het jaar, duikt Floris Kortie in de muzikale geschiedenis van de dood. Componisten door de eeuwen heen behandelen het onderwerp veelvuldig en op allerlei verschillende manieren. Mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze brengen het verrukkelijke repertoire.

Onze huisband Fuse heeft iedere aflevering een andere musicus te gast in hun Club Sheherazade – een club waarin muziek uit de hele wereld een plek gaat krijgen. Deze keer is hun speciale gast de Cubaanse altviolist Mara Tieles. Zij komt uit de muzikale kringen van Havanna waarin men zowel de Europese klassieke muziek als de Cubaanse ritmes hoog in het vaandel heeft staan. Dat heeft geleid tot een typische Cubaanse klassieke muziek.

Mike Boddé heeft een mooie tekst geschreven over het ongrijpbare wonder van de liefde, en hij gaat een poging doen het onzegbare in muziek uit te drukken.

Muziek uit de uitzending:
Fuse
Chucho Valdés / arr. Rob Horsting
Mambo Influenciado

Sedna Heitzman & Elena Malinova
Johannes Brahms
Altvioolsonate nr. 1: Andante un poco adagio

Olivia Vermeulen & Jan Philip Schulze
Franz Schubert / vert. Lau Kanen
Der Jüngling und der Tod

Maxime Gulikers & Andrea Vasi
Jean Sibelius
Sonatine: Allegretto

Maxime Gulikers & Andrea Vasi
Leoš Janáček
Vioolsonate: Ballada

Fuse
Guido López-Gavilán / arr. Mara Tieles
Guanguancó

Mike Boddé
Wat de liefde waard is

Beelden uit de uitzending:
Jonge Held Sedna Heitzman & Elena Malinova
- E.R.D. Schaap - Felsenmeer

Floris Vertelt
- N.L. Peschier - Vanitas stilleven
- Angelica Kauffman - Ariadne Abandoned by Theseus
- Hugo Simberg - Garden of Death
- Gustav Klimt - Dood en Leven

Maxime Gulikers & Andrea Vasi
- Akseli Gallen-Kallela - Lake Keitele
- Wassily Kandinsky - Improvisation 14

Mike Boddé
- Edvard Munch - The Kiss 1906-1907

Ster advertentie
Ster advertentie