Podium Witteman

Podium Witteman 24 oktober

NTR
foto: Vincent Waalfoto: Vincent Waal
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 24 oktober

Paul Witteman ontvangt saxofonist en componist Kika Sprangers, Hans Haffmans, Joris van Rijn en Jard van Nes, leden van het Radio Filharmonisch Orkest, cellist Donna van Leeuwen en pianist Daniël van der Hoeven, Matangi Quartet en cellist Benjamin Kruithof, jazzpianist Wolfert Brederode, contrabassist Thomas Pol, drummer Jasper van Hulten en Pynarello.

Voormalig topdirigent Bernard Haitink is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Daar besteden we zondag uitgebreid aandacht aan in Podium Witteman met Hans Haffmans, Joris van Rijn, Jard van Nes en leden van het Radio Filharmonisch Orkest.

Saxofonist en componist Kika Sprangers is een van de grootste beloften van de Nederlandse muziek. In 2019 werd zij door het Grachtenfestival gevraagd een stuk te componeren waarin jazz en klassiek zou worden verenigd. Dat leidde tot het unaniem bejubelde ‘No Man’s land’ – een concertprogramma vol nieuwe stukken van en door haarzelf gespeeld op saxofoon, samen met jazzpianist Wolfert Brederode, contrabassist Thomas Pol, drummer Jasper van Hulten en het klassieke rebellencollectief Pynarello. Kika Sprangers & Pynarello gaan deze week op tournee door het land, te beginnen op 31 oktober in Amersfoort. Kijk hier voor alle data en meer informatie.

Pauls Jonge Held is de 15-jarige cellist Donna van Leeuwen. Zo jong als ze is maakt ze al furore bij diverse concoursen. En in Mei had ze de eer om bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam te spelen. Samen met pianist Daniël van der Hoeven speelt ze muziek uit ‘Porgy and Bess’ van George Gershwin.

Floris
brengt zondag een ode aan het strijkkwintet! Het Matangi Quartet is een vertrouwde gast in Podium Witteman. Deze keer komen de 4 strijkers uit Den Haag samen met cellist Benjamin Kruithof om een van de mooiste strijkkwintetten ooit te spelen: het Strijkkwintet in C groot van Franz Schubert.
Er zijn natuurlijk verrassend veel mooie strijkkwintetten, dus we hebben op Spotify een playlist gemaakt met de kwintetten die je echt een keertje moet horen! Luister hier naar de Spotify playlist.

In de Podium Witteman Podcast spreekt Floris Kortie met musicoloog en schrijver Erwin Roebroeks over hoe je kunt genezen van een obsessief-compulsieve stoornis en de rol die muziek daarbij kan spelen. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via radio4.nl of je favoriete podcastapp.

In Podium Witteman Extra kun je kijken naar 'Bernard Haitink, het komt op mijn weg. Portret van een dirigent', een documentaire van Hans Haffmans (2016) over Bernard Haitink. Hij bezocht Haitink en zijn echtgenote Patricia in Frankrijk en sprak met hem over zijn carrière, zijn leven en wat hem als musicus beweegt. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Muziek uit de uitzending

Matangi Quartet & Benjamin Kruithof
Franz Schubert
Strijkkwintet in C gr.t., D. 956: deel 3. Scherzo. Presto

Leden van het Radio Filharmonisch Orkest
Anton Bruckner / arr. Henk de Vlieger
Symfonie nr. 7 in E gr.t.: deel 2. Adagio: sehr feierlich und sehr langsam

Donna van Leeuwen & Daniël van der Hoeven
George Gershwin / arr. Jascha Heifetz
Porgy & Bess: aria: Bess, You Is My Woman Now

Matangi Quartet & Benjamin Kruithof
Franz Schubert
Strijkkwintet in C gr.t., D. 956: deel 2: Adagio

Kika Sprangers & Pynarello
Kika Sprangers
No Man’s Land

Hermine Deurloo & Mike Boddé
Toots Thielemans
Old Friend

Ster advertentie
Ster advertentie