Podium Witteman
NTR

Kijk terug: Podium Witteman 7 april

  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk terug: Podium Witteman 7 april

Paul Witteman ontvangt violist en dirigent Sigiswald Kuijken en zijn ensemble La Petite Bande, altviolist Lotus de Vries, pianist Martijn Willers en pianist Laurens de Man.

De Belgische violist, altist en dirigent Sigiswald Kuijken is een van de pioniers van de oudemuziekbeweging, die sinds de jaren zestig de wereld van de klassieke muziek danig heeft veranderd. Met zijn ensemble La Petite Bande maakte hij talloze opnames, waaronder een van Bachs Matthäus-Passion. Bijzonder aan deze opname is de uiterst kleine bezetting van het ensemble. In Podium Witteman horen we een aantal delen. La Petite Bande voert Bach’s Matthäus Passion uit in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in een kleine bezetting:

9 april 2019 - Amsterdam

In Pauls Jonge Helden is deze week altviolist Lotus de Vries te gast. De 23-jarige is vorig jaar afgestudeerd in Amsterdam en net begonnen aan haar vervolgstudie in Berlijn. Lotus wil de altviool in zijn volle glorie laten horen, niet als melancholisch sfeerinstrument. Met pianist Martijn Willers speelt ze een spectaculair stuk van Frank Bridge.

Het Sweelinck Blazersensemble bestaat uit studenten van de oude-muziekafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Onder leiding van docent (en hoornist) Teunis van der Zwart speelt het ensemble delen uit de Gran Partita van Mozart. Een absoluut meesterwerk dat nog niet eerder heeft geklonken in Podium Witteman!

Deze week is het Kindermuziekweek en die wordt mede georganiseerd door het Leerorkest. Dat is een project waarbij kinderen op de basisschool een instrument leren spelen en orkestjes vormen. Begonnen in de Bijlmer, inmiddels landelijk nagevolgd. Groot succes, maar er is één probleem: er zijn niet genoeg harpen. Floris besteedt hier aandacht aan.

Pianist Laurens de Man speelt, op speciaal verzoek van Mike, met een aantal strijkers het prachtige Largo uit Bachs klavierconcert in f klein.

In Podium Witteman Extra een documentaire over de excentrieke Canadese pianist Glenn Gould, die in 1957 als eerste westerling op tournee ging door de Sovjet-Unie. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman. NPO 2 Extra is ook via een livestream te bekijken:

NPO 2 Extra live kijken

Bekijk deze uitzending:

Ster advertentie
Ster advertentie