Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 24 mei

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 24 mei

Podium Witteman gaat vanavond over de muzikale wortels van musici en componisten. Met een optreden van sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias; en leden van het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canelakis. En met bijdragen van Paul Witteman, Mike Boddé en Floris Kortie.

Iedere musicus heeft ergens zijn roots, zijn muzikale wortels liggen. In de liedjes die hij van thuis meekreeg, in de muziek die klonk op feestdagen of gewoon in de platenkast van zijn ouders. Voor sommigen liggen die wortels ver weg in een ander land, bij een cultuur die enorm verschilt van Nederland. Al die verschillende invloeden bepalen wie een musicus of componist is.

Een mooi verhaal over roots komt van sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias. Zij brengen Sefardische liederen. Deze eeuwenoude Joodse liederen uit Spanje drukken vaak een gevoel van heimwee naar een ver vaderland uit, een gevoel waar Malkin en Elias zich mee kunnen identificeren. Beiden zijn Joods en hebben familiewortels in verre landen – Georgië, Oekraïne en Irak.

De Amerikaanse Karina Canellakis is de nieuwe chefdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Met zeven leden van het orkest speelt ze het slotdeel uit Shaker Loops van haar landgenoot John Adams; een topstuk uit de minimal music.

Floris Kortie gaat op zoek naar de wortels van de klassieke muziek in Nederland. Hij dwaalt door Felix Meritis in Amsterdam, een gebouw met een roemrijk muzikaal verleden.

Mike Boddé heeft Ierse voorouders en heeft daar een diepe liefde voor het eiland van meegekregen. Hij is met gitarist Peter Tiehuis naar een Ierse pub getogen om twee schitterende liedjes te zingen.

Ook herhalen we het fragment van Herman Finkers en Wishful Singing, die in 2016 te gast waren in de uitzending. Zij delen een passie voor de wortels van de kerkmuziek: het Gregoriaans. De zanggroep en cabaretier geven ook een online cursus Gregoriaans, voor iedereen die zich er in wil verdiepen!

Ster advertentie
Ster advertentie